Ezen felül a Gear VR szemüveg is támogatást kapott.

A közösségi oldal szeptemberben mutatta be a 360 fokos videók beépítésének a lehetőségét, akkor azonban még csak weben és Androidon lehetett ezeket használni. Csütörtökön azonban bejelentette a közösségi oldal, hogy ez a funkció végre iOS-en is elérhető lesz – írja a Mashable.

Bár a 360 fokos videók nem azonosak a virtuális valósággal, VR headset segítségével viszont mégis sokkal magával ragadóbb az élmény, és ez is már egy hatalmas előrelépés a Facebook ilyen irányú terveinek a megvalósításához (a Facebook és a virtuális valóság kapcsolatáról itt írtunk, a budapesti Capa Központ Kép és képtelenség című kiállításának a beszámolóját pedig itt olvashatjátok el). A Facebook egyébként még 2014-ben vette meg az Oculus VR-t, a virtuális valóság technológiájában egyik vezető céget, állítólag kétmilliárd dollárért.

walt-disney-facebook-video

Az mindenesetre nem várható, hogy napokon belül ilyen videók lepik el a Facebookot, hiszen a 360 fokos felvételek rögzítéséhez speciális eszközökre van szükség, de a közösségi oldal már néhány céggel partnerségre lépett, hogy minél többen tölthessenek fel ilyen videókat. Ilyenek például a Ricoh Theta modelljei, amelyekkel közvetlenül meglehet osztani ezeket a videókat a Facebookon. De várható egy új weboldal is (szintén a Facebooknak köszönhetően), ahol jobb minőségű, 360 fokos videókat vághatunk majd.

Úgy tűnik egyébként, hogy a hirdetők is előbb-utóbb készíttetnek majd ilyen videókat, többek között az AT&T, a Nestlé, valamint a Samsung is előrukkol ilyenekkel.

Ha nem nagyon tudjuk elképzelni, milyenek lesznek a 360 fokos videók, itt van a Walt Disney egyik videója:

Walt Disney World Presents: How to Use 360 Video with Goofy!

Join Goofy as he leads you through an exciting demonstration of 360-degree video technology, zapping you through a whirlwind tour of Walt Disney World Resort!

Szerző: Walt Disney World, 2015. november 11.