A közösségi oldal szerint “szörnyű”, hogy mennyi online bántalmazás éri a focistákat, és megígérték, hogy tesznek ellene, valamint megváltoztatják az üzenetküldési lehetőségeket is az Instagramon. 

Az utóbbi időben Angliában nagy port kavart, mikor kiderült, hogy két focista, Anthony Martial és Marcus Rashford hetek óta rasszista fenyegetéseket kap a közösségi oldalon. Hamarosan egyértelművé vált, hogy nem új, és nem is egyszeri dologról van szó, és nem csak a focistákat, de a családtagjaikat is fenyegetik a közösségi oldalakon. A sportolókat nem csak kommentekben, de üzenetekben is zaklatják és fenyegetik, ezért a Facebook most szigorít, és nem csak felfüggeszti a bántalmazó felhasználók fiókjait, de ki is tiltja őket a platformról. 

Az angol labdarúgó szövetség is mihamarabbi megoldást vár, és a kormány is közölte, hogy ezzel a helyzettel nagyon gyorsan kezdeni kell valamit, vagy a közösségi oldalak üzemeltetői hatalmas bírságokra számíthatnak. A Facebook szóvivője azt mondta, hogy a felületeik egyik szépsége ugyan, hogy lehetővé teszik, hogy akár ismeretlenek is kapcsolatba lépjenek egymással, de a bántalmazást és a gyűlöletet elítélik. 

A vállalat azt állítja, hogy tavaly július és szeptember között 6,5 millió gyűlöletbeszéddel szemben lépett fel az Instagramon, beleértve azokat a közvetlen üzeneteket is, amelyeket az adatvédelmi szabályok miatt nehezebb rendőrség elé vinni. Azt a kérést azonban nem tartják életszerűnek, hogy az egyszerűbb és hatékonyabb visszakövethetőség miatt minden felhasználó személyes adatait ellenőrizzék hivatalos dokumentumok alapján. 

A cég szerint mindent megtesznek, hogy a gyűlöletet és a rasszizmust kiszorítsák az oldalról, de szerintük azt mindenkinek látni kell, hogy ez a probléma már túlmutat a közösségi oldalakon, és nem oldódik meg azzal, ha törlik a fenyegetéseket. Szerintük az emberek továbbra is biztonságban érzik magukat a platformokon, különben nem lennének ott. 

Az érintett focisták szerint azonban nagyon fontos lenne, hogy precedens legyen az ügyből, mert sokak szenvednek el hasonló online zaklatást, és szeretnék ha a saját hírnevüket kihasználva precedenst teremthetnének, és megmutathatnák, hogy igenis következményei lehetnek az online zaklatásnak. Ehhez viszont szerintük a Facebooknak sokkal jobban együtt kellene működni a rendőrséggel. 

Forrás: BBC