Annyira harcolnak, hogy bejelentették, mostantól kíméletlenül törölnek minden ilyen videót. Ugye már írtuk itt a Marketing Morzsákon, hogy a jövő nagy kihívása lesz, a hamis videókkal való harc. Az ilyen videóknak komoly következményei lehetnek, ha mondjuk egy nagyhatalmú politikust hamisítanak meg, olyat adva a szájába, amit soha nem mondott. Utána már hiába cáfolják meg, a hamis hírek általános jellemzője, hogy sokkal-sokkal jobban terjednek, mint az esetlegeses bizonyított cáfolat, ami már szinte senkit nem érdekel.

Na de térjünk vissza a Facebookra, ami mostantól töröl. Ez jó hír. Legalábbis első olvasatra, pusztuljon a sok fake news, vagy deepfake videó. Komolyan belegondolva viszont felvet egy csomó kérdést, azok közül is a legfontosabbat: mi alapján?

A Facebook töröl

A Facebook szabályzata elég általánosan fogalmaz, gyakorlatilag többször körülírják, hogy törlik azokat a videókat, amik hamisak, de ez a szórakoztatásra nem vonatkozik. Szóval azokat nem, amik egyértelműen szatirikusak vagy parodisztikusak, csak azokat, amik megtévesztőek, méghozzá az „átlagember számára.” Az viszont már nincs leírva, hogy kik azok az átlagemberek, és mi tehető egyértelműen a szatíra vagy paródia kategóriába.

Ez például paródia vagy rosszindulatú deepfake?

Nyilván paródia, de a Facebook moderátorai dönthetnek úgy, hogy káros deepfake.

Mindenesetre izgalmas idők jönnek, valószínűleg sok balhéval karöltve alakul majd ki a végleges szövegezés.