Kína már régóta nem engedi be a Facebookot az országba, miután tisztában van vele, hogy túl nagy az esélye annak, hogy az emberek a közösségi médiában kezdjék el kritizálni a kormányt, amely ott komoly felelősségrevonással járna. Ám a jelek szerint a kék óriás mégis be fog törni a keleti országba.

facebook-kina

A The New York Times írója, Mike Isaac szerint a Facebook megbékélt a kínai kormány szigorával és inkább elkezd hozzáigazodni – a tervek szerint ő maga nem fog cenzúrázni semmit, ám egy harmadik fél segítségével fog gondoskodni róla, hogy semmilyen politikai kontent és hozzászólás ne jelenhessen meg Kína területén a felületen. Vagyis szépítés nélkül másra bízza a piszkos munkát.

Bár a Facebook ezzel egy majdnem 1,4 milliárdos embertömeg előtt nyitja meg kapuit, óriási piacra szert téve, közben várhatóan komoly viharokat fog gerjeszteni lépésével az emberijogok védelmezői előtt. Hiszen akárhogy is nézzük, a Facebook jelen esetben egy diktatúrával egyezik ki, szemet hunyva a szólásszabadság hiánya felett. A pletykák szerint a tervezett lépés miatt többen is felmondták már most a cégnél. A várható több száz millió új felhasználó viszont mindenesetre komoly vigasz lehetnea Facebook számára.

Zuckerberg eddig sem titkolta, hogy párbeszédet folytat kínával. Hogy a tervekből mikor lesz valóság – ha egyáltalán lesz-e – egyelőre nem tudni.

Forrás: TechCrunch