Pár napja kezdték észlelni a Facebook magyar felhasználói, hogy az oldalukon megosztott, harmadik féltől, főként híroldalakról származó cikkek csak korlátozottan jelennek meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha mondjuk 444-es cikket akarnánk megosztani Marketing Morzsák Facebook-oldalán, akkor a cikk egy rövidített változatban, csak linkkel, kép nélkül jelenik meg az oldalunkon.

A Facebook ezt a változást egyáltalán nem verte nagydobra, az oldalak adminjai először bugnak hitték, majd kezdtek rájönni, hogy ez direkt van így. A Marketing Morzsák megkereste a Facebookot, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy azért hajtották végre ezt a változtatást, hogy a kiadók jobban ellenőrizhessék a tartalmaik megosztását az EUCD 15. cikkére reagálva.

„A továbbiakban nem mutatunk meg teljes link-előnézeteket, ahogyan jelenleg tesszük, hacsak a kiadó nem teszi közzé vagy engedélyezi ezt a tartalmat a Facebookon maga. Amikor mások (profilok, oldalak) hírlinkeket tesznek közzé, a felhasználók csak hiperhivatkozást és nagyon rövid kivonatot (például címsort) látnak. A kiadónak viszont lehetősége van jelezni, hogy melyik megjelenítést részesíti előnyben.”

És valóban, a Facebook még egy linket is küldött nekünk, amin szintén le van írva világosan a dolog, ráadásul magyarul:

„Az Európai Unió szerzői jogi irányelve (EUCD) értelmében az EU tagállamai szabályokat hoznak arról, hogyan jeleníthetik meg a különböző platformok – így a Facebook is – a hírcikkek előnézetét. Ez azt jelenti, hogy ha te vagy a közzétevőtől eltérő más személy megoszt egy cikket egy híroldalról, elképzelhető, hogy az csupán egy hivatkozásként fog megjelenni, a cikkből származó képek vagy szöveg nélkül. Fontos tudni, hogy a tagállamok eltérő szabályokat alkalmaznak arra vonatkozóan, hogyan jelenjenek meg a hírtartalmak vagy a hivatkozások az emberek számára.

Ha sajtós vagy, és szeretnéd, hogy a hírek hivatkozásai ne legyenek korlátozva megosztáskor, kérjük, jelezd nekünk.”

Utóbbi linken lehet a kiadók által megbízott embereknek kérelmezni, hogy amennyiben az általuk írt cikkeket mások megosztják a Facebookon, a régi módon jelenjenek meg, tehát képpel együtt.

A Facebookot sok kritika éri, hogy hasznot húz a felületén megosztott hírekből, kihasználva ezzel a rajta megjelenő portálokat. Ausztráliában például rá is kényszerítették őket, hogy fizessenek a híroldalaknak a bevételükből, ami ellen egy ideig harcoltak, majd beadták a derekukat. Az EU-ban is mindig felmerül ez a lehetőség, és most a Facebook az EUCD 15., szerzői jogi cikkére hivatkozva inkább ezt az utat választotta a fizetés helyett, ráadásul úgy beállítva, mintha jót tennének, és védenék az oldalakat. Ezzel ugye azt feltételezik, hogy az oldalak nem szeretnék, hogy korlátlanul terjedjen a tartalmuk, de nem valószínű, hogy létezik ilyen a Facebookon.

A bejelentés nélküli bevezetés is arra utal, hogy nem vártak kitörő lelkesedést az új korlátozás miatt, de egyelőre még nem alakult ki országok átívelő felháborodás, de ez csak idő kérdése.