Ha valamivel van baja a Facebooknak, akkor azok a hírek. Mark Zuckerbergnek alapító-cégvezetőnek a héten is az amerikai kongresszus előtt kellett magyarázkodnia többek között az álhírek terjedése miatt is, ami leginkább a Facebookon történik, ha a teljes közösségi médiát nézzük. Most viszont az Egyesült Államokban elkezdték tesztelni a Facebook News szolgáltatást, ami egy helyre csoportosítja a híreket, és nem kell a Facebookról sem kilépni az olvasásukhoz.

Mindezt olyan felvezetéssel tették, hogy az újságírás kritikus szerepet játszik a demokráciákban, és ha egy hír hiteles forrásból származik, jól informált, akkor arra az emberek támaszkodhatnak, ellenkező esetben viszont elveszítik a döntések meghozatalához szükséges eszközt. Ezért aztán a Facebook most elindította a Facebook Newst, amiben ott van a platform egyénre szabható szolgáltatása, de többet is nyújt ennél.

A Facebook News egy helyre pakolja a híreket, természetesen a személyes preferenciáinkat nézve úgy, hogy a normál hírfolyamban nem történik változás, de ezen az oldalon mindent egyben, sőt kibővítve láthatnak a felhasználók. Ráadásul nem csak országos hírek lesznek a Facebook Newson, hanem a helyadatok alapján helyi híreket is szolgáltatnak majd, és ez kifejezetten erős oldala lesz az új funkciónak.

A fejlesztésébe bevontak több elismert újságírót is, hogy minél hitelesebben tudják a felhasználók elé tárni a híreket. Nagy hírügynökségeket, újságokat kérdeztek meg, hogy ők mit hogyan szeretnének látni egy ilyen oldalon. Természetesen maga az algoritmus is tanul, hogy mi érdekel minket, de emberi kontroll is lesz a hírek szelektálása felett, amit nem is lehet nélkülözni az hírek terjedése miatt.

Ráadásul alapból előszűrt lesz az összes hír, ugyanis már ahhoz is meg kell felelni különböző kritériumoknak, hogy egyáltalán ránézzen bárki a forrásra. Olyan szabályokat kell betartani, amik eleve kizárják a klikkhajhász vagy gyűlöletbeszédet tartalmazó oldalakat.

A szolgáltatás egyelőre csak az Egyesült államokban elérhető, ott is egyelőre csak pár nagyvárost választottak ki a teszthez, de ha sikeres lesz, valószínűleg elkezd terjedni más országokban is a Facebook News.

Forrás: Facebook