A Facebook egy új funkciót tesztel a profilodon.  A Sociobits.org értesült arról, hogy a közösségi háló egy „Professional Skills” szekciót adna a felhasználói fiókokhoz. A Facebook egyik szóvivője azóta meg is erősítette a hírt – írja a The Next Web.

A „Professional Skills” szekció az „About”, vagyis „Névjegy” menüpontban lenne elérhető, a „Work and Education”, azaz a „Munkahelyek és tanulmányok” pont alatt. És ahogyan azt megszokhattad, csak el kell kezdened kitölteni az üres mezőket a megfelelő információkkal.

112162440-645x250

Elgondolkodtató, hogy a Facebook kihasználva a közösségi kapcsolatokat, most egy újabb projekttel próbálkozik – segítene munkát találni a felhasználóknak. Ez pedig eddig egyértelműen a LinkedIn területe volt.

Továbbá az alábbi screenshot felvételen látható, hogy a szekció kitöltésekor információt adhatsz meg konkrét érdeklődési körökről, így segítve másokat abban, hogy megtaláljanak – olyanokat, akikkel még nem állsz kapcsolatban (tehát az ismerőseid ismerőseivel), de hasonló dolgok iránt érdeklődnek, mint te vagy éppen munkaerőt keresnek olyan képesítéssel, mint a tiéd; majd indíthatnak egy keresést a Graph Search használatával és fel is bukkanhat a neved.

Screen-Shot-2013-09-08-at-9.17.48-AM

A LinkedIn platformján már régóta elérhető ez a funkció, de jelenleg a profilokon ezek az érdeklődési körök nem aktiválhatók, azaz ezeken keresztül nem nézheted meg, ki az, aki ugyanazon terület iránt érdeklődik. Illetve, ha indítasz egy keresést, csak embereket, munkákat, cégeket, csoportokat, egyetemeket és az üzeneteidet böngészheted így át, és nem kereshetsz érdeklődés alapján.

Ha úgy gondolod, hogy ezt a funkciót a Facebook a LinkedInről másolta, akkor jól gondolod. Viszont, ahogyan mondani szoktuk, az utánzás a hízelgés legőszintébb formája. Amellett pedig a LinkedIn is vett kölcsön ezt-azt a Facebooktól, például, amikor a saját lájkjaival jelentkezett az „endorsements”, azaz dicséretek néven.

Ugyanakkor ne higgyük azt, hogy a LinkedIn immunis mindenre, amit a Facebook tesz, mert nem így van. A Facebook már egy ideje az online toborzás és álláskeresés piacán kezdett mozogni és ez a legutóbbi húzása azt jelentheti, hogy hosszabb ideig akar ezen a területen időzni. Nagyjából egy évvel ezelőtt a cég bejelentette az USA Munkaügyi Minisztériumával és más ügynökségekkel kötött partnerségét, amelynek keretében elindították a „Social Jobs Partnership” alkalmazást. Több mint 1,7 millió nyílt pozíciót hirdettek meg a segítségével, mint a BranchOut, a JobVite vagy a Monsters.com.

A The Next Web szerint a „Professonal Skills” funkció nagyjából egy hete indult el, de egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor és, hogy világszerte elérhető lesz-e, vagy csak egy kiválasztott csoport számára, amely a Facebooktól megszokott módon kezdhette el a tesztelését.