Mark Zuckerberg csütörtök este több újítást jelentett be a Facebook háza tájáról, de a legnagyobb mindenképpen az volt, mikor elmondta, hogy mostantól a Facebook neve Meta. A név egyértelműen a metaverzumra utal, ami a cég következő nagy dobásának számít majd. 

Egyébként még mielőtt valaki félreértené, nem a közösségi oldal neve változik meg, az marad továbbra is Facebook, csak az anyavállalat, a Facebook Inc neve változik Metára. Nem szokatlan ez a tech világban, a Google anyavállalata is néhány éve változtatott nevet Alphabetre. 

Zuckerberg elmondta, hogy a metaverzum elképzelés tulajdonképpen a felhasználók egész életét érintené, jelen lenne sportolás közben, a munkahelyen, játékok során is amellett, hogy a szokásos kapcsolattartás is átkerülne a metaverzumba, amire az elképzelései szerint gyakorlatilag minden fejlesztő és az egész világ tartalmat biztosítana. Az egész nem egy pár nap alatt lefejleszthető projekt, de Zuckerberg igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy ez az első számú prioritásuk, és gyakorlatilag pont amiatt beszél már most róla, hogy egyértelmű legyen az irány akkor is, ha teljes egészében akár egy évtized kell a teljes élmény megtapasztalásához. Néhány szoftveres megoldást már meg is mutatott, ez egyelőre kimerült az avatarokban, amelyek például otthoni munkavégzés közben egy virtuális asztalnál tudunk meetingelni, de tervben van fotorealisztikus avatar is, új VR-szemüveg és maga a teljes koncepció is formálás alatt áll. 

Forrás: ABC News, The Verge