A Facebook rendszeresen közzéteszi moderálási gyakorlatát a nyilvánosság számára, így tett most kedden is.

A jelentés szerint 2020 második negyedévében összesen 7 millió olyan bejegyzést távolítottak el az oldalról, ami a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban terjesztett hamis információt. Olyanokról beszélnek, mint a hamis megelőzési módszerek vagy hatásosnak beállított, valójában viszont teljesen használhatatlan gyógymódok.

A legtöbb, 22,5 millió eltávolított felhasználói tartalmat amúgy azért törölték az elmúlt három hónapban, mert gyűlöletbeszédet tartalmaztak. Ez igen jelentős emelkedés az előző negyedévi 9,6 millió törölt poszt után. A cég szerint szerint a tartalmat szűrő technológia fejlődése áll a növekedés mögött.

Ezen kívül 8,7 millió bejegyzést azért kellett törölni, mert vélhetően terrorszervezetekhez voltak köthetők, 4 milliót pedig azért, mert úgynevezett szervezett gyűlölködő csoportoktól származtak.

A Facebook mindazonáltal azt állítja, hogy április óta jobban automatizálják a tartalomellenőrzési módszerüket, mert a járvány miatt kevesebb moderátorral kellett dolgozniuk. Ez viszont megnehezítette az olyan tartalmak kiszűrését, amik öncsonkításra buzdították a felhasználókat vagy kimerítették a gyerekek szexuális kizsákmányolása fogalmát.

Forrás: Reuters