Az amerikai elnökválasztást követően rengeteg kritika érte a legnagyobb közösségi oldalt, amiért a hirdetéseken keresztül befolyásolhatóvá váltak a felhasználói, így a kék óriás a politikai hirdetések szigorítása után újabb lépéseket tesz annak érdekében, hogy átláthatóbbá tegye a közösségi oldalon futó reklámok és az ott regisztrált oldalak működését.

A transzparenciát szolgáló  újítások révén a felhasználók a korábbinál több információt kaphatnak a Facebookon jelen lévő vagy reklámokat vásárló szervezetekről és vállalatokról, a nagyobb átláthatóság pedig a közösségi oldalon zajló visszaélések csökkentését is elősegítheti.

A Facebook egyre jobban törekszik az átláthatóságra – Forrás: Pexels

A Facebook-oldalak menüjében megjelenő új, „Info and Ads” nevű menüpontban a felhasználók áttekinthetik, hogy az adott oldal működtetője milyen hirdetéseket futtat a Facebookon, a Messengeren, az Instagramon, vagy a Facebook partnerhálózatán. Ebben a menüpontban az olyan hirdetéseket is listázza a Facebook, amik célközönségében egy adott felhasználó nem található meg. Ezen a felületen a felhasználók jelenthetik is a Facebook számára az általuk problémásnak ítélt hirdetéseket a „Report ad” (hirdetés jelentése) menüponton keresztül.

A Facebook saját bevallása szerint az oldalon futó hirdetések döntő többségét legitim vállalkozások és szervezetek adják fel: például potenciális új ügyfeleket kereső kisvállalkozások, egy jó cél érdekében adományokat gyűjtő jótékonysági szervezetek, vagy akár választáson induló politikusok, de a cég azt sem tagadja, hogy rossz szándékú szereplők visszaélésre is használhatják a közösségi oldalt. A most bejelentett újítások ráadásul csak a kezdetet jelentik, hiszen a Facebook folyamatosan fejleszti szolgáltatásait, és a közösségi oldalnál meg vannak győződve róla, hogy a hirdetések és oldalak terén nyújtott nagyobb átláthatóság megkönnyíti az esetleges visszaélések kiszűrését.

Forrás: Facebook