A régiségek alatt itt a történelmi tárgyakat kell érteni, ezeknek a tilalmát jelentette be ugyanis a közösségi platform, írja a The New York Times.

A címben olvasható döntés azután született, hogy kutatók jelezték az a Facebooknak, hogy a fosztogatók, sírrablók a platformon adják el illegálisan a különböző antik, leginkább közel-keleti eredetű kincseket. A közösségi oldal ezután bejelentette, hogy törölni fog minden olyan tartalmat, ami ilyen tárgyak kereskedésével hozható kapcsolatba.

A régészek és aktivisták azért jelezték az oldalnak a problémát, mert több mint kétszáz olyan Facebook-csoportot találtak, nagyjából 2 millió taggal, amikben illegális kereskedelemmel foglalkoztak. Némelyikben a tagok tippeket is adtak egymásnak arról, hogyan lehet jobban fosztogatni, illetve a megszerzett tárgyakat biztonságosan szállítani.

Olyan antikvitásokról beszélünk amúgy, mint temetkezési tárgyak, kőszobrok, mozaikok , de találtak Szíriából, Egyiptomból, Irakból és Észak-Afrikából származó teljes szarkofágok is. Az illegális kereskedők az üzleteléshez általában kódnyelvet és titkosított alkalmazásokat használnak, ezért nehéz megállítani őket. 

A kutatócsapat vezetője, Katie Paul szerint a Facebook szigorítása fontos mérföldkő a kulturális örökségekkel történő kereskedelemben örül, hogy a a Facebook végre felismerte, hogy illegális és káros tevékenység folyik a platformjukon.