Újabb érdekes titokra derült fény a napokban a Facebook háza tájáról: a neves The Washington Post cikke szerint a legnagyobb közösségi oldal 2017-ben egy olyan rendszer kidolgozásába kezdett, ami az alapján sorolja két különböző osztályba (amit 1-essel és 0-val jelölnek) a regisztrált felhasználókat, hogy mennyire minősülnek megbízhatónak.

A pontozás célja, hogy segítsen megjelölni azokat a profilokat, amik esetében a mögöttük álló felhasználók már több alkalommal is visszaéltek a Facebook bejelentő funkciójával, tehát Zuckerbergék azt figyelik, hogy a felhasználók mennyire megbízhatóan ismerik fel és jelentik az álhíreket, illetve mennyire használják a saját céljaikra a funkciót – magyarul a rendszer akkor is megbízhatatlanként jelölhet, ha csak azért jelentgetünk posztokat, mert az nekünk nem tetszik, de valójában nem sértik az oldal szabályzatát.

A Facebooknál már azt is figyelik, hogy jogosan jelentgetünk-e bejegyzéseket

“Nem ritka, hogy emberek csak azért jelentenek egy valós hírt álhírként, mert nem értenek egyet annak tartalmával, vagy kimondottan egy kiadót akarnak támadni” – nyilatkozta Tessa Lyons termékmenedzser a Postnak adott interjúban.

A Facebookon immáron három éve adott a lehetőség, hogy a felhasználók a sértő, uszító, erőszakos posztokon túl a félrevezető, kamuposztokat is jelezhessék a moderátorok felé. Ezzel viszont könnyedén vissza lehet élni, főleg ha jelentősebb felhasználói réteg aktivizálható egy-egy tartalom jelentése érdekében.

Tessa Lyon nyilatkozatai alapján ugyanakkor az is kiderült, hogy a pontszám meghatározásában a bejelentő felhasználási szokásain túl a Facebook rendszere más faktorokat is mérlegel, és a felhasználóknak semmilyen lehetőségük nincs arra, hogy megtekinthessék, a közösségi oldal melyik csoportba sorolta őket.

Forrás: The Washington Post