Az Instagram Stories, a Messenger Day és a Facebook Stories után a Facebook véglegesen átülteti a Snapchet ötletét fő platformjába, saját párnájával elfojtva a sárga szelleme növekedését vagy azon törekedését, hogy erőteljes terjeszkedésbe kezdjen az USA-n kívül.

A Facebook legújabb frissítésében globálisan elérhetővé válik a Facebook Stories, a Direct és a Facebook Camera – utóbbi az első kettő szolgáltatást látja el képpel.

Bár a Facebook Stories Magyarországon egy ideje már elérhető, jelenleg már az egész világon bebetonozta magát a hírfolyam tetejére. A Facebook Direct pedig egyszerűen a Facebookon belüli üzenetcserét segíti – ám nem a Messenger módjára. A Directtel ugyanis csak a Facebook Camerát használva tudunk automatikusan eltűnő kontentet gyártani.

A Direct mellett a Facebook Stories is a Facebook Camerát használja – ha csak nem már elmentett, korábban készült képpel dolgozunk – ami azt jelenti, hogy a Facebook egyszerűen ráerőlteti felhasználóira új funkcióját, melyet eddig Írországban és Brazíliában teszteltek, most pedig elérkezett az idő, hogy világuralomra törjön.

De mit is tud a Facebook Camera?

Nagyjából azt, mint a Snapchat kamerája. A bal felső sarokból elérhető funkcióval képkészíés közben vagy után a képekre rajzolhatunk, írhatunk, de már megérkeztek a „maszkok” – Snapchat-nyelven: „lencsék” – és a más képeffektek is.

Az itt elkészült képekeket feltölthetjük a Facebook Stories-ba, ahol 24 órán belül eltűnnek, elküldhetjük önmegsemmisítő üzenetként a Directen keresztül (bár egyszer még megnézhetjük őket az első megtekintés után), illetve feltölthetjük őket hírfolyamunkba is. Pont mindent úgy, mint a Snapchatenél.

Furcsa mód a Facebook Camera még nincs összekötve a Messengerrel, pedig már ott is működik a másik Snapchat-klón, a Messenger Day. A maszkok megjelenése nagy hiányossága az Instagram Stories-nak is, holott ott kezdődött a Facebook inspirálódása.

Nem a pénz az elsődleges cél

A Snapchattel ellentétben Facebook eddig egy dologba nem vágott bele új funkciót tekintve, ami tőle igazán meglepő: pénzt keresni velük. Míg a Snapchaten már találkozhatunk hirdetésekkel a történetek közben, a Facebook egyelőre még nem ad el hirdetési felülelet a Facebook Stories-ban.

A Facebook Camera viszont már nem úszta meg a monetalizálást – hamarosan olyan filmek filterei tűnnek majd fel a lehetőségek között, mint a Gru 3 vagy Wonder Woman – az itt születő képek pedig persze majd megjelenhetnek a Stories-ban, Directben és az üzenőfalakon is. Ezen felül a Facebook már bejelentette, hogy két művész is dolgozik különleges lencséken. Pardon, maszkokon.

A taktika minden bizonnyal be fog jönni. A Snapchatet az Instagram Stories-nak már sikerült lelassítani:

Lelassította a Snapchat növekedést az Instagram Stories

Ezen felül az Instagram a hirdetők körében is népszerűbb:

Bocs Snapchat, az Instagram népszerűbb nálad

És nincs is annyira lemaradva a tinik körében az USA-ban a Snapchattől:

Meglepetés! Idén a Snapchat a legmenőbb app a tinik körében

Persze közben a Snapchatnek is vannak próbálkozásai:

A kiterjesztett valóság a Snapchat következő lépése?

Új hirdetési lehetőség a Snapchaten

GBB: A Snapchat mesterséges intelligenciát vet be hirdetéseinél

Mostantól máshogy látjuk a világot a Snapchattel

Ám fontos megérteni, hogy itt valójában nem is a gyors jövedelemszerzés számít. A Facebook a Snapchat koppintásával egyszerűen azt akarja elérni, hogy a Sanpchat funkcióit előbb mutassa be azokon a piacokon, ahol még nincs elterjedve erőteljesen a Snapchat, mint a sárga szellem, ezzel megakadályozva azt abban, hogy az USA-n kívül is komolyabb piacra tegyen szert.

Ez pedig minden bizonnyal sikerülni is fog.

Forrás: Mashable