A közösségi platform számára az elmúlt év legnagyobb kihívása a félretájékoztatás és a kamu hírek elleni küzdelem volt. A 2016-os amerikai választási eredmény jelentősen befolyásolta Zuckerberg  erre irányuló törekvéseit, ezért azóta folyamatosan azon dolgoznak, hogy visszaszorítsák a kétes forrásból származó hírek terjedését. Ezzel az új alkalmazással ezentúl ellenőrizhetjük a megosztott cikkek és a hírek kontextusát. Hamarosan jön az új információs gomb a megosztott linkeknél!

A Facebook végül bevezet egy új gombot, amivel további információkat kaphatunk az adott hír kontextusával kapcsolatban. Ezzel az új opcióval további adatokat szerezhetünk a kiadóról és a vonatkozó egyéb tartalmakról, amivel ellenőrizhetjük a forrás hitelességét. Amennyiben a bejegyzés szerkesztőjének van Wikipédia-oldala, akkor ezzel a gombbal közvetlenül meg is nyithatjuk. Emellett az új funkció egy térképet is működtetni fog, amin keresztül azt is látni fogjuk, hogy milyen térségekben osztották meg legtöbbször az adott tartalmat.

Ez az újdonság feltétlenül érdekes adalék a közösségi oldalon, mert segíteni fog a felhasználóknak abban, hogy szűrjék a kamu híreket, és hatékonyabban tájékozódhassanak.  A Facebook mindent megtesz annak érdekében, hogy a jövőben kizárólag megbízható forrásokból szerezzük az információinkat, ezért aztán nem meglepő, hogy újabb és újabb fejlesztések érkeznek.

A Facebook kamu hírek elleni védekezésként a hirdetéseket is ellenőrizni fogja:

A Facebook 1000 alkalmazottal bővül a hirdetések elbírálásához

A Facebook Rights Manager is új szolgáltatásokkal bővült:

A Facebook Rights Manager újabb szolgáltatásokkal bővül

Forrás: Social Media Today