Tesztfázisba lépett a Facebook “Clear history” névre keresztelt funkciója, amivel egyszerűen átállíthatjuk, hogy milyen adatokat osztunk meg magunkról a profilunkon, sőt akár az előzményeinket is törölhetjük.

Facebook előzmények

Ezen keresztül pontosan azt láthatjuk, hogy a közösségi háló milyen információkat oszt meg harmadik felekkel és hirdetőkkel, illetve hogy a profilunkból mit mentett el a saját adatbázisába – ezeket az adatokat aztán törölhetjük, illetve megtilthatjuk a jövőbeni raktározásukat.

A funkció egyelőre csak Írországban, Dél-Koreában és Spanyolországban elérhető, de a jövőben várható, hogy azt a világ minden országára kiterjesztik.

Ennek a beállításnak az ötlete egyébként először tavaly májusban, a Cambridge Analytica-botrány kirobbanása után jött. A Facebook a lépéssel azt bizonyítaná, hogy a felhasználóik személyi jogai még a hirdetők dolgának megkönnyítésénél is fontosabbak – ugyanis ez a funkció a célzott reklámok gyártását is megnehezítheti.

Forrás: Social Media Today