Amerikában letartoztattak egy 14 éves diákot, mert az általa barkácsolt óráról azt hitték, hogy bomba. Mark Zuckerberg arról írt, hogy szívesen találkozna vele.

Szerdán azzal volt tele a magyar- és külföldi sajtó, hogy egy 14 éves diák, Ahmed Mohamed több mint kellemetlen helyzetbe került egy ártatlan óra miatt. A fiú barkácsolt otthon egy órát, majd bevitte azt az iskolába, hogy megmutassa a tanárainak és a társainak. Az egész azonban nem úgy sült el, mint ahogyan azt tervezte: a tanárai azt hitték, bombát készített, kihívták a rendőrséget és bilincsbe verve vitték el kihallgatásra.

ahmed

Azonban hiába derült ki, hogy csak egy órát barkácsolt, az iskola vezetősége mégis 3 napra felfüggesztette őt, sajtóértesülések szerint pedig a rendőrség még azzal is megvádolhatja őt, hogy szándékosan készített olyan szerkezetet, ami bombának néz ki. Ahmed apja szerint mindez a származása miatt és a szeptember 11-i tragédiával van összefüggésben.

Maga a szerkezet egyébként így néz ki a texasi rendőrség felvétele szerint:

ora-bomba

A híren rengetegen megdöbbentek és igazságtalannak érzik az eljárást. Az egyik legmeglepőbb reakció az ügyre pedig a Facebook vezérétől, Mark Zuckerbergtől érkezett.

Véleménye szerint az, hogy valakinek megvan a képessége arra, hogy önállóan létrehozzon és megépítsen valamit, az inkább elismerést érdemel, mintsem letartóztatást. Szerinte a jövő az olyan embereké, mint Ahmed. Mark Zuckerberg az erről szóló posztjában hozzátette azt is, hogyha a fiú valaha be akarna hozzájuk a Facebookhoz, akkor nagyon szívesen találkozna vele.

De nem csak ő, hanem az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama is azt üzente neki a Twitteren, hogyha szeretné bejárni a Fehér Házat, akkor ott is szívesen látják őt.