Harminc napot adott hétfőn a Fehér Ház költségvetési hivatala az Egyesült Államok kormányhivatalainak arra, hogy eltávolítsák hivatalos eszközeikről a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok videómegosztó alkalmazást. Közleményében a költségvetési ügyekért felelős hivatal igazgatója, Shalanda Young leszögezte, a döntés alapvető lépés az érzékeny kormányadatok védelme érdekében.

Az intézkedést a kínai külügyminisztérium elhibázottnak nevezte, Mao Ning külügyi szóvivő újságírók előtt pedig azt mondta, Peking határozottan tiltakozik ellene. A szóvivő emellett leszögezte: Washington visszaél a hatalmával azáltal, hogy jogtalanul hátrányos helyzetbe hoz külföldi vállalatokat és felszólította az Egyesült Államokat, „tartsa tiszteletben a piacgazdaság és a tisztességes verseny elveit”.

„Mennyire lehet bizonytalan saját magával kapcsolatban az Egyesült Államok, a világ vezető nagyhatalma, hogy ennyire fél a fiatalok kedvenc alkalmazásától?” – tette fel a kérdést.

Az amerikai Kongresszus felsőháza decemberben fogadta el a TikTok részleges betiltásáról szóló törvényt és hatvan napot adott a Biden-kormánynak, hogy kidolgozza az erre vonatkozó eljárásokat.

A javaslat beterjesztői, köztük Josh Hawley, Missouri állam republikánus párti szenátora a kínai alapítású videómegosztó által jelentett nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkoztak. Hawley úgy fogalmazott, hogy a TikTok „a Kínai Kommunista Párt trójai falova”, és azt mondta, hogy ameddig nem tudják kikényszeríteni, hogy a cég minden kapcsolatát megszüntesse Kínával, addig nincs helye az amerikai kormányzati eszközökön.

A Fehér Ház, a védelmi minisztérium, a belbiztonsági minisztérium és a külügyminisztérium már a szavazás előtt eltávolíttatta az alkalmazást a hozzá tartozó eszközökről.

A döntés nem érinti a TikTok több mint 100 millió, az applikációt saját vagy céges eszközön elérő amerikai felhasználóját.

Kedden a képviselőház külügyi bizottsága vitára bocsátja azt a törvényjavaslatot, mely lehetővé tenné Joe Biden amerikai elnöknek, hogy elrendelje a TikTok eltávolítását minden amerikai tulajdonú eszközről. A bizottság elnöke, Mike McCaul, Texas állam republikánus képviselője ezzel kapcsolatban azt mondta, az eszközökre letöltött TikTok alkalmazás „gyakorlatilag olyan, mintha kémléggömb lenne a telefonon”.

Amennyiben a javaslatot megszavazzák, annak alapján nem csupán a TikTokot, de bármilyen applikációt be lehetne tiltani, amelyet fenyegetőnek ítélnek a nemzetbiztonságra nézve.

A TikTok szóvivője, Brooke Oberwetter hétfőn „politikai komédiának” minősítette az alkalmazás ellen hozott lépéseket.

Ugyancsak hétfőn az Amerikai Polgári Jogi Unió (ACLU) bejelentette, tiltakozik a betiltás ellen. A szervezet a képviselőkhöz intézett levelében azt hangoztatta, egy ilyen döntés veszélyes lehet a szólásszabadságra, „korlátozná az amerikaiak politikai eszmecseréjét, művészi önkifejezését, az ötletek szabad áramlását és még azt sem engedné, hogy az emberek aranyos, állatos videókat és mémeket osszanak meg”.

A londoni székhelyű We Are Social médiaügynökség januárban közzétett adatai szerint több mint egymilliárd felhasználójával a TikTok a világ hatodik leggyakrabban használt közösségi médiuma.

A TikTok novemberben elismerte, hogy egyes, Kínában lévő alkalmazottai hozzáférhettek az európai felhasználók adataihoz, decemberben pedig azt is hozzátette, hogy a felhasználói adatok segítségével újságírókat figyeltek meg. A vállalat azonban tagadta, hogy a megszerzett adatokat átadta volna a kínai kormánynak.

Kanada is tilt

Eközben a kanadai kormány is megtiltotta a TikTok kínai alapítású videómegosztó alkalmazás használatát a hivatalos, kormányzati eszközökön adatvédelmi aggályokra hivatkozva.

A kanadai kormány döntésének értelmében az állami alkalmazottak a továbbiakban nem használhatják a kínai tulajdonú videómegosztó alkalmazást egyetlen olyan eszközökön sem – beleértve a mobiltelefonokat is -, amelyeken hivatalos alkalmazások futnak. A kormányzati kiadásokat felügyelő miniszter közleményben tudatta, hogy a TikTok adatgyűjtési módszere jelentős hozzáférést biztosít a telefonokon található tartalmakhoz.

A TikTok szóvivője itt is csalódottságát fejezte ki a döntést illetően, és visszautasította a vádakat. A cég szerint az alkalmazás betiltása során nem közöltek konkrét biztonsági aggályokat és a döntés előtt nem léptek kapcsolatba velük.

A kanadai adatvédelmi hatóságok közös vizsgálatot folytatnak a kínai alkalmazás adatgyűjtési eljárásával kapcsolatban, mivel aggályok merültek fel a felhasználók személyes adatainak kezelésével kapcsolatban.

Az intézkedése miatt további feszültség keletkezhet Kanada és Kína viszonyában. Ottawa és Peking viszonya igen feszült volt az elmúlt időszakban, tavaly novemberben a kanadai rendőrség nyomozást indított, mert a feltételezések szerint Kína megpróbálta befolyásolni a kanadai választásokat. Peking tagadta a vádakat, és arra szólította fel Kanadát, hogy hagyjon fel Kína rágalmazásával és besározásával.

Forrás: MTI