Még csak pár napja töröltethetik magukat a felhasználók a Google keresőjéből, és már több mint 12 ezer kérelem érkezett a céghez.

Már az első nap több mint tízezer kérés érkezett a keresőóriáshoz azoktól, akik töröltetni akarják magukat a Google találati listájából – közölte a cég a Business Insider írása szerint.

Az európaiak a Google űrlapját ide kattintva érhetik el, miután az Európai Unió bírósága kimondta, hogy az internetes vállalatok ezentúl bizonyos esetekben kötelezhetőek arra, hogy az online keresőmotorok eredményeiben megjelenő személyes információt eltávolítsák. Erről bővebben itt olvashatsz.

Az űrlapon meg kell adni a nevünket, e-mail címünket, illetve akár érvényes vezetői engedéllyel, akár nemzeti személyazonosító igazolvánnyal, vagy más, fényképes személyazonosító igazolvánnyal igazolnunk kell személyazonosságunkat. Ezután adjuk meg azokat a linkeket, amelyeket el akarunk távolíttatni a kereső listájából. Minden egyes kérelmet indokolni kell, amit akár magyarul is megtehetünk.

google-torles-kerelem

Fontos tudni, hogy mielőtt a Google dönt az eltávolításról, a kérelmet az illetékes adatvédelmi szervnek, sőt, az eltávolított tartalom gazdájának is továbbküldheti.

A Google egyelőre nem tudja, mennyi idő, mire eltávolítanak egy-egy találatot a keresőből, hiszen hatalmas mennyiségben özönlenek hozzájuk a kérelmek.