Az Instagram Reels felhasználóinak 87 százaléka mondta azt, hogy az alkalmazás gyakorlatilag tökéletesen ugyanaz mint a TikTok. A megkérdezettek aktívan használják a TikTokot is, majd lehetőséget kaptak, hogy az Instagram TikTok-szerű újítását is kipróbálják. 61 százalékuk azt mondta, hogy ezek után többet fogja használni az Instagramot, ugyanakkor sokan jelezték azt is, hogy az ilyen szintű másolást nem igazán tartják szimpatikus jelenségnek. 

A TikTok jelenleg a harmadik legnépszerűbb alkalmazás az Egyesült Államokban, ugyanakkor a kínai tulajdonban álló vállalat Donald Trump szerint komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent az országnak, ezért tiltással fenyegette meg őket, kivéve ha egy amerikai vállalat is tulajdonrészt szerezhet benne. 

A kutatás szerint az elnök figyelmeztetése után ha nem is csökkent a TikTok népszerűsége, de a felhasználók aktívabban és többet kezdték el használni például a Snapchat alkalmazást, vagy a Trillert, ami szintén a TikTokhoz hasonló alkalmazás. Ugyanakkor kiderült az is, hogy az amerikai felhasználók legalább annyira aggódik amiatt, hogy az adatai a kínai kormány kezébe jutnak, mint hogy ugyanezeket az adatokat az Egyesült Államok elemzi.