A Common Sense Media az amerikai 13-17 évesek körében végzett reprezentatív felmérést, amiből kiderül, hogy a mai amerikai tinédzserek tényleg nagyon gyakran nyomkodják az okostelefonjukat, folyamatosan figyelik a közösségi médiát, és inkább a szöveges üzeneteket választják a személyes beszélgetések helyett. A kutatók továbbá azt is megállapították, hogy a kamaszok úgy érzik: jó hatással van rájuk a közösségi média, növeli a magabiztosságot és csökkenti a magány érzetét.

A Social Media, Social Life címen publikált kutatás szerint a tinédzserek 59%-a szerint a közösségi média nem változtat azon, mennyire érzik letörtnek magukat, ugyanakkor 29%-uk százalékuk a közösségi média hatására kevésbé érzi magát letörtnek, és csak 11% állítja, hogy a netes dolgok lehangolják. A felmérés szerint a fiatalok 39%-a érzi, kevésbé magányosnak magát a net miatt, míg 13% nyilatkozott úgy, hogy az internet miatt válik egyre magányosabbá.

Érzik, hogy manipulálják őket – Forrás: Pexels

Ami igazán érdekes, hogy a felmérésben részt vevők 72%-a gondolja, hogy a tech cégek manipulálják az embereket, hogy minél több időt töltsenek a kütyükkel és a szolgáltatásokkal, és a megkérdezettek fele állította, hogy a közösségi média elvonja a figyelmet a házi feladatokról. Ugyanakkor a részt vevők fele állítja, hogy szüleik túl sokat aggódnak emiatt, és 46% beismerte, hogy még többet aggódnának, ha pontosan tudnák, hogy mi zajlik az interneten.

Lesújtó eredmény továbbá, hogy a közösségi médiát használó fiatalok 64%-a kap gyűlölködő (rasszista, szexista, homofób) üzeneteket, és a megkérdezettek 13%-a vallotta, hogy zaklatták a neten, illetve a résztvevők közel negyede próbált már segíteni olyanoknak, akit valamilyen formában zaklattak.

Forrás: Common Sense Media