Bernard Seefeld, a Google Maps termékmenedzsment igazgatója szerint „ez a legjelentősebb átalakítása a Mapsnek, mióta 2005-ben elindult.” Az Engadget már tesztelte az új Google Mapset és megosztotta az első próba eredményeit.

A keresőmező sokkal hasznosabb, intelligens kártyákat dob fel, amikor helyszínekre keresel. Egy pillantás alatt hozzáférhetsz a nyitvatartási órákhoz, a környék forgalmáról kaphatsz információkat és ajánlásokat is – ez utóbbi nem új funkció, de most sokkal inkább észrevehető a felületen. Gyorsan kezelhetőek az irányvonalak és a csillagozás. Vizuálisan sokkal szebb a felület, tisztábbak a közeli képek.

new-maps1

A Street View most már a keresőmezőn keresztül érhető el, jobb oldalon pedig megjeleníthetőek a Google Earth adatok. A varázslat azonban akkor kezdődik igazán, miután bejelentkeztél a Google fiókodba. Ha például megcsillagoztál vagy értékeltél egy éttermet a Google Maps vagy a Google+ használatával, automatikusan megjelenít népszerű és ajánlott helyeket, amelyeket a barátaid magasan értékeltek. Már amennyiben a barátaid használják a Google Plust, természetesen.

A valódi bökkenő azonban az, hogy a Maps új funkcióinak nagy része a Google+ adataira támaszkodik. Ez valójában egy igen lehangoló trend, a Google legfőbb szolgáltatásai egyre kevésbé és kevésbé látványosak azok számára, akik nem szeretnének más közösség hálózatokhoz csatlakozni. Amikor Bernard Seefeldet és Jonah Jonest kérdezték arról, van-e olyan terve a Google-nek, miszerint integrálja az ajánláshoz szükséges adatokat a Foursquare-ből, a Facebookból vagy más harmadik feles szolgáltatásokból, annyit válaszoltak: „Nem aktívan kerüljük ezeket.” Igazság szerint a Google+ adatok voltak a legkönnyebben hozzáférhetőek az új Maps felépítésekor, ezért olyan erős az integrációja.

new-maps2

Jones arról is nyilatkozott, hogy a jövőben változhat a csillagok eseményekhez, érdeklődési körökhöz való hozzárendelése. Ez ugyanis az egyik leggyakoribb panasz, amely a Google felé érkezik: belegondolva abba, a Gmail címkéi hogyan működnek, nyilvánvaló, hogy a cég kisüthetne hasonló fájlrendezési rendszert a Maps számára is.

new-maps4

Seefield pedig megerősítette, hogy a Maps csapata még intelligensebb válaszok lehetővé tételén dolgozik, amelyek keresési eredményként bukkanak fel. Ha például rákeresünk az USA nemzeti parkjaira a Google Maps szolgáltatásában, sok haszontalan eredményt kapunk. Azonban egy ideális világban az Egyesült Államok „kizoomolt” képét látnánk, amelyen minden egyes nemzeti park ki lenne emelve, és amelyekre rá is lehetne kattintani.

new-maps3

A Google Maps új kiadása hamarosan a Google mobil eszközeire is megérkezik majd. Az asztali verziót egyelőre afféle tesztként kezelik és amint elégedettek, az Android és iOS frissítések is jönnek majd. Addig is ezen a linken kérhettek hozzáférést az új Google Mapshez!