Néhány napja a Google egy új funkciót jelentett be – ha Gmail és Google+ fiókod is van, más Google+ és Gmail felhasználók hamarosan üzenetet tudnak küldeni neked egyenesen a beérkező leveleid közé, még akkor is, ha sosem adtad ki nekik az email címedet. Alapértelmezetten a Google engedi, hogy a Google+-ról bárki küldjön neked emailt, és az sem számít, hogy az illető nincs a köreidben. A The Verge azonban kiderítette, hogy az „elithez tartozók” és profiljaik esetében nem ez a helyzet.

sent_email1_1020_large_verge_medium_landscape

Azon fiókokról van szó, amelyeknek több ezer követője van és amelyek esetében a Google úgy döntött, az alapértelmezett beállítás sokkal limitáltabb lesz. Ők csak akkor tudnak majd üzenetet kapni Google+ felhasználóktól, ha az illetőket felvették a köreikbe. „Mivel sok követőd van Google+-on, alapértelmezetten csak a köreidben lévők tudják felvenni veled a kapcsolatot”, olvasható az emailben, amelyet a Google küldött ki az új funkció bejelentéséről azoknak, akik több ezer követővel rendelkeznek. Az átlagos és a népszerűbb Google+ felhasználók közötti különbségtételről először a MarketingLand és a Reuters számolt be.

Itt az email üzenet, amelyben bejelentik az új funkciót a sok követővel rendelkezőknek:

Popular

És itt van az, amelyet a legtöbb felhasználó kapott:

Normal

Tehát úgy tűnik, hogy mégis van egy kevés felhasználó, akiknek a Google tiszteli a magánéletét. Ez egy zavarba ejtő döntés – kétséges, hogy a „magasabb profilú” felhasználók inkább lennének célpontjai a nem kívánatos üzeneteknek, de a tény, hogy a Google úgy döntött, bizonyos fiókokat privátabbá tesz, hallgatólagos beismerése annak, hogy új funkciója bővelkedik a potenciális visszaélésekben.