Az Alphabet Google, a Meta Platforms és a TikTok csütörtökön elnyerte az európai legfelsőbb bíróság támogatását a gyűlöletbeszéd törlését előíró osztrák törvény elleni harcában. Ha nem ők nyernek, akkor pénzbrsággal súlytották volna őket.

A 2021-ben léptették életbe azt az osztrák törvényt, amely arra kötelezi a nagy tech-cégeket, hogy rendszeres jelentéseket tegyen közzé az illegális tartalmakról és a gyűlöletkeltésről.

Az Európai Unió a közelmúltban új szabályokat fogadott el a Digital Services Act (DSA) néven, amely megköveteli a nagy online platformoktól, hogy tegyenek többet az illegális és káros online tartalmak elleni küzdelemben, vagy akár éves forgalmuk 6 százalékáig terjedő bírságot is kiszabhatnak.

A Google, a Meta és a TikTok megtámadta az osztrák törvényt, mondván, hogy az ellentétes azzal az EU-szabállyal, amely szerint az online szolgáltatókra csak a székhelyük szerinti ország szabályai vonatkoznak.

A három cég, amelyek európai központja Írországban van, azt állítja, hogy csak az ír szabályoknak kellene vonatkozniuk rájuk. Az osztrák bíróság ezt követően tanácsot kért az Európai Unió Bíróságától (EUB), amely a cégek mellé állt.

Forrás: Reuters