Az oktatás nemzetközi napja alkalmából az UNESCO Világemlékezet Programja (Memory of the World) egyesíti erőit a Google Arts & Culture programmal, hogy bemutassa közös múltunk emlékeit őrző feljegyzéseket, tárgyakat, térképeket.

A digitális gyűjtemény több mint 30 ország intézményének 66 darab, a Memory of the World nemzetközi nyilvántartásban szereplő emlékét gyűjti egybe, hogy elmesélje történetüket, és rávilágítson a történelem olyan kulcsfontosságú pillanataira, amelyek örökre megváltoztatták a világot. 

A híres drámaíró életét és korát megörökítő Shakespeare-dokumentumok, a Kolumbusz útjait nyomon követő térképek, a közelmúlt olyan történései, mint a csernobili katasztrófa vagy a 2004-es indiai-óceáni cunami következményei – mind könnyen megtekinthetővé válnak a mai naptól az együttműködésnek köszönhetően. A gyűjteményben található kéziratok, térképek, illusztrációk, kották, monumentális faragványok, irodalmi művek, műholdképek és ősi műtárgyak mind fontos forrásai az oktatásnak és lenyűgöző ablak közös múltunkba. 

Az 1992-ben alapított Világemlékezet Program – amely a mai naptól kezdve a Google Arts & Culture oldalon is elérhetővé teszi kincseit – célja, hogy megőrizze a világ emlékeit a következő nemzedékek számára. Ezek az emlékek nemcsak egyéni, de közösségi identitásunknak is elemei, a dokumentációs örökség védelme pedig olyan emlékek megőrzését jelenti, amelyek a művészetek és az irodalom, a földrajz, a politika, a tudomány és a technológia, a vallás és más területeken is meghatározóvá tettek minket, mint embereket.