A Google több száz munkatársa írta alá azt a nyílt levelet, amiben tiltakoznak a keresőóriás cenzúrázott böngészője ellen, amit a cég a kínai piac visszaszerzése érdekében igyekszik bevezetni. Az alkalmazottak szerint a vállalat terve morális és etikai kérdéseket vet fel, és a Google átláthatóságának javítását szorgalmazzák. A levél kitér arra is, hogy a dolgozóknak jelenleg nincs megfelelő információjuk ahhoz, hogy etikailag megalapozott döntést hozzanak, hiszen nem tudják, pontosan mit fejlesztenek.

A Google nyolc évvel ezelőtt vonult ki Kínából a cenzúra, és az ezzel kapcsolatos kormányzati nyomás miatt. Egy ideje ugyanakkor olyan pletykák keringenek, hogy titokban egy új, kifejezetten Kínára szabott keresési szolgáltatáson dolgoznak, amit a cégen belül Dragonfly néven emlegetnek. Amennyiben a híresztelések igazak, egy olyan keresőről van szó, ami – a kínai hatóságok engedélyének megszerzése után – letiltana bizonyos, az emberi jogokkal foglalkozó, illetve vallási oldalakat.

A Google a cenzúrának eleget téve szeretne visszajutni a kínai piacra – Forrás: Pexels

Ezen információk kiszivárgása ösztönözte arra a Google dolgozóit, hogy megírják a kérdéses levelet, hiszen felmerül annak a lehetősége, hogy a tudtukon kívül olyan szolgáltatáson dolgoztak/dolgoznak, ami a szabad véleménynyilvánítás eltiprásában segítheti Kínát. A tiltakozó alkalmazottak szerint egy ilyen termék ráadásul megszegné az etikai kódexük azon legendás záradékát, ami arról szól, hogy a Google egyetlen fejlesztése sem szolgálhat gonosz célokat.

Utóbbi passzus nem először kerül elő idén, hiszen a Google munkatársai nemrégiben szót emeltek egy másik, morálisan szintén megkérdőjelezhető fejlesztés miatt: akkor a Google katonai célokra készített, akár életek kioltására is alkalmas drónokhoz szánt mesterséges intelligencia fejlesztése miatt tiltakoztak.

Forrás: BBC