A Google mostantól megkönnyíti az üzlettulajdonosok dolgát, amikor meg akarják nézni, kik értékelik őket a weben keresztül. Az engedélyezett cégtulajdonosoknak, akik már használják a nemrég frissített „Places for Business” felhasználói felületét, a profiljukra kell menniük, ahol megtalálják az új „Reviews” (Értékelések) szekciót. Itt láthatják minden ügyfelük online értékelését és reagálhatnak is azokra. A szolgáltatás egy alapszintű analitikát is tartalmaz, hogy az üzletek követhessék, idővel miként alakul hírnevük – írja a TechCrunch.

google-business-reviews

A szolgáltatás mellesleg nem csak behúzza az értékeléséket a többi Google termékből. Az egész webről gyűjt adatokat. Így egy egészen átfogó eszköz a cégtulajdonosok számára, akik kezelni akarják online hírnevüket. A Google az adatok többségét az értékelős oldalakról fogja beszerezni, amelyek ezt engedik. Ilyen a TripAdvisor, a Zagat, az UrbanSpoon, az Insider Pages is.

Nem meglepő módon a Google maga értékeli az oldalait és elkülöníti azokat a többitől, de ez az eszköz mindenképpen egy egyszerű és ingyenes módszert ad az üzletek kezébe, hogy láthassák, mit mondanak az emberek a sütijeikről vagy a szervizszolgáltatásukról.

A Google nem az első cég, amely elkezdi követni a kis-és középvállalkozások online értékeléseit. Az olyan szolgáltatások, mint a „ReviewTrackers” is erre alkalmazhatóak, habár gyakran több funkcióval. A legtöbb üzlet azonban ma még nem használja ki ezeket, így egy ingyenes Google szolgáltatás, melyben kezelhetővé válik az online hírnév, valószínűleg be fog vonzani jó néhány felhasználót.

business_review_large