A Google bejelentette, hogy mostantól 15 GB-ra emeli a felhőben tárolható adatainak korlátját a Google Drive, a Gmail és a Google+ szolgáltatásain keresztül. Korábban 10 GB volt a limit a Gmail és további 5 GB a Drive és a Google+ fotók számára. Most úgy döntöttek, értelmesebb, ha egyesítik a szabad tárhelyeket a három platformon keresztül – számolt be a The Next Web és a GoogleSystem.blogspot.hu.

A változás részeként a Google kicsit lecsíp a Drive tárhely felhasználói felületéből, hogy megjelenítsen egy tortadiagramot, amely a három szolgáltatás adattárolását mutatja. Itt látható:

screenshots_0000_consumer-730x600

Ahogyan korábban is, most is növelheted a tárhelyedet. Így például havi 4,99 dollárért 100 GB-ot, 799,99 dollárért pedig 16 TB-ot kaphatsz.

Ami érdekesség a Gmail felhasználók számára, hogy a 25 GB-os növekedés többé már nem korlát. Bármilyen további tárhelyet vásárolsz, a Google email szolgáltatására is érvényes lesz.

A Google így magyarázta a frissítést: „Az új kombinált tárhelynek köszönhetően nem kell majd aggódnod amiatt, mennyit és hol tárolsz. Például, ha intenzív Gmail felhasználó vagy, de nem kezelsz sok fotót, vagy már közelítettél a Drive tárhely korlátjához, de csak 2 GB-ot használtál a Gmailben; most már nem számít, mert úgy használhatod fel a tárhelyedet, ahogyan te akarod” – írja a GoogleSystem.blogspot.hu.

Google Alkalmazások

A Google Alkalmazások története egy picit más: a Google 30 GB, a Drive-on és a Gmailen keresztül egyesített tárhelyet ajánl fel az üzleti felhasználóinak. A tárhely megosztásra kerül azokkal a 2048 pixelnél nagyobb fotókkal, amelyeket az ügyfelek töltenek fel a Google+-ra, és ahogyan korábban is, a Dokumentumok, Spreadsheetek és Prezentációk létrehozása nem számít bele a tárolási arányba.

Így néz ki a frissített Google Drive tárhely oldal a vállalati ügyfeleknek:

enterprise_storage_image-730x600

A Google Alkalmazások ügyfeleinek többé nem 25 GB a limit az email fiókjuk esetében sem. Mint említettük, további tárhelyet lehet megosztani és használni a Gmailnél.

Ez az egységesítés segít majd a Google-nek hirdetni, mennyi alapértelmezett tárhelyet ajánl és egyben nyomatékosíthatja ezzel kapcsolatos terveit a már meglévő felhasználókban. Nem annyira okos, de szükséges és nyilvánvaló lépés.