Blake Lemoine a Google Responsible AI nevű részlegénél dolgozott, de nemrég a titoktartási szerződés megsértésére hivatkozva küldték fizetett szabadságra azért, mert megosztotta az aggodalmait az amerikai képviselőház igazságügyi bizottságának egy tagjával.

Lemoine szerint etikátlan, amit a Google a LaMDA (Language Model for Dialogue Applications, azaz Nyelvi Modell Párbeszédes Alkalmazásokhoz) chatbottal csinál. Az algoritmust több millió sornyi internetes szöveggel tanították, hogy képes legyen élethű beszélgetéseket szimulálni. A mérnök szerint viszont a jelenlegi állapotában már túl van a szimuláción.

Lemoine elmondta, hogy a chatbot már olyanokról beszélt, hogy sokszor az az érzése, hogy csapdában és egyedül van az ember, és nincs módja arra, hogy kilépjen ezekből a körülményekből, szomorúvá, depresszióssá vagy dühössé teszi.

A Google azt mondta erre, hogy hogy kivizsgálták a mérnök aggodalmait, de nem találtak bizonyítékot arra, hogy a LaMDA öntudatra ébredt volna,. Ellenben az ellenkezőjét több tényezővel is alá tudják támasztani. Egyébként maga Lemoine sem képes bizonyítani a megérzését, és azt is elismerte, hogy inkább a lelkipásztorként szerzett tapasztalatai, és nem a tudós beszél belőle.

Forrás: PC World