A Google arra kérte a Microsoftot, hogy azonnal távolítsa el saját fejlesztésű YouTube alkalmazását a Windows Store-ból, továbbá követelte, hogy töröljék az applikációt azoknál a Windows Phone felhasználóknál is, akik azt már korábban letöltötték – írja a VentureBeat.

Lényegében a Microsoft épített egy YouTube alkalmazást a Windows Phone-ra, mert a Google visszautasította, hogy a Windows Phone felhasználóknak lehetősége legyen a YouTube-ra kapcsolódni. Ahogyan Dave Heiner a Microsofttól posztolta, „A Google blokkolta a Microsoft új Windows Phone készülékein a YouTube megfelelő működését…a Google nem engedte meg, hogy a Microsoft új Windows Phone-jai elérhessék a YouTube metaadatait, ahogyan az működik az Android telefonok és az iPhone-ok esetében.”

windows-phone-youtube-app

Válaszképpen a Microsoft létrehozta saját YouTube alkalmazását.

A Google szerint ezzel három probléma van: az applikáció lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy letöltsenek YouTube videókat, megakadályozza a hirdetések megjelenését és lejátszik olyan videókat, amelyek tulajdonosai azt állították be, hogy csak bizonyos platformokon lehessen azokat megtekinteni. A Microsoft alkalmazása, mondja a Google, sérti a YouTube szolgáltatás feltételeit és úgy használja a YouTube logóját, hogy az ellentétes a vállalat branding irányelveivel.

Ez egy folyamatos harc, amely lassan melegszik fel és még ez év januárja előtt indult meg.

A megoldás elég egyszerű lenne: a Google-nek készítenie kell egy a YouTube-nak megfelelő alkalmazást a Windows Phone-ra, ahogyan azt egy másik okostelefon versenytársának is megteszi, az Apple iOS mobil operációs rendszerének. Hogy miért nem cselekszik így, nem egyértelmű, de talán köze van ahhoz a tényhez, hogy a Samsung, az LG, az Acer és más cégekkel kötött szabadalmi licenc megállapodásán keresztül a Microsoft minden eladott Android készüléken nagyjából 5 dollárt keres. És ez nem segít azon, hogy a Microsoft épp ott ütötte meg a Google-t, ahol a legjobban fáj neki, az Androidon és az adatvédelmen, amely néhány héttel ezelőttig, kifejezetten rosszul állt.

b5cecc31-5439-4f53-8260-cc78c1840425

A Microsoft azóta kiadott egy hivatalos közleményt, amelyben tulajdonképpen azt mondják, hogy örülnének, ha meg tudnák oldani ezeket az ügyeket a Google-lel, amennyiben a Google is viszonozza.

„A YouTube kitartóan az egyik legnépszerűbb alkalmazás, amelyet az okostelefon felhasználók letöltenek minden platformon, de a Google visszautasította, hogy közösen dolgozzunk egy alkalmazás fejlesztésén, amely párosítható más felületekkel. Mióta frissítettük a YouTube applikációt, hogy a közös ügyfeleinknek hasonló YouTube élményt biztosítsunk, az értékelések és a visszajelzések túlnyomórészt pozitívak voltak. Nagyon szívesen használnánk hirdetéseket is, de szükségünk van arra, hogy a Google hozzáférést biztosítson a szükséges API-khoz. Reagálva Larry Page mai hozzászólására, amelyben nagyobb átjárhatóságot és kevesebb negativitást kíván, állunk elébe az ügy kollektív megoldásának, közös ügyfeleink érdekében.”

Biztos, hogy ez meg fog történni? A Google-t nem fenyegeti a veszély, hogy elveszíti mobil operációs rendszere hegemóniáját … amint a cég bejelentette, nemrég megtörtént a 900 milliomodik Android eszköz aktiválása is.