A Google már most is többet tud a legtöbbeknél arról, hogyan használjuk az internetet. Most pedig egy kicsit még mélyebbre akar ásni és monitorozni az applikáció használatunkat is. Az Engadget értesült róla, hogy a cég olyan új mobil alkalmazásokat készít elő, amely kompenzálja a felhasználókat, ha azok engedik, hogy a mobil tevékenységüket monitorozzák. A hírt a Google is megerősítette: valóban új applikációkat fejlesztenek a „Screenwise” piackutatási projekt részeként, amely a tavalyi évben indult.

googlemonitoring

Az úgynevezett „Mobil Meter” alkalmazások egy régi módszert fognak helyettesíteni, amelyben egy vizsgálóbizottság tagjai vehettek részt és segítették a Google-t a médiafogyasztás mérésében több eszközön keresztül, de a legpontosabb eredményekkel mobilon. Az Android és iOS alkalmazások felkerülnek a számukra releváns applikáció tárakba a közeljövőben, habár csak a résztvevők fogják tudni használni azokat. A cég megjegyezte, hogy egyelőre ugyan nincs nyílt felhívás önkénteseknek, folyamatosan toboroznak és a szerint díjaznak, hogy ki melyik panelben működik közre.

A Google már eddig is aktívan gyűjtött adatokat alkalmazásai és erőforrásai fejlesztéséhez. A Google Maps applikáció például rendszeresen táplálja vissza a helyszínekre vonatkozó mutatókat, hogy javítson a szolgáltatáson. A Facebook és a Google korábbi hibáit elnézve, amikor privát információk kerültek nyilvánossága, a Google-nek átláthatóan kell tevékenykednie a jelenlegi fejlesztés során, azaz azzal kapcsolatban, a szolgáltatása miként használja fel az összegyűjtött adatokat.