A hét elején a The Wall Street Journal számolt be arról, hogy a Google-lel szerződő külsős fejlesztőknek több millió Gmail-felhasználó leveleihez van hozzáférése, ugyanis a keresőóriás levelezőjének beállításai lehetőséget biztosítanak a cégeknek, hogy betekintést nyerjenek a gmailesek privát adataiba, amibe beletartoznak az e-mail címek, a levelek keletkezésének ideje, és még az üzenetek tartalma is.

A fejlesztők akár a leveleinkbe is betekintést nyerhetnek – Forrás: Pexels

Az adatokhoz e-mail kliensek fejlesztői és ügyfélszolgálati (CRM) rendszerek készítői férhetnek hozzá, az információkat arra használva, hogy fejleszteni és finomítani tudják az elektronikus levelekre épülő szolgáltatásaikat, és bár egyelőre semmi jele nincs annak, hogy bárki visszaélt volna ezzel a lehetőséggel, azért ez a gyakorlat a privátszféra elég jelentős megsértésnek tűnik, még úgy is, hogy erre csak úgy van lehetőség, ha a felhasználó – egyértelműnek nem nevezhető – beleegyezési nyilatkozattal hagyja ezt jóvá.

A Google a gyorsan terjedő hír hallatán hivatalos közleményben reagált a TWSJ cikkére, amiben leszögezik, hogy az adatokhoz hozzáférő cégeknek rendkívül szigorú ellenőrzési folyamaton kell keresztül esniük, mielőtt a vállalat hozzáférést biztosítana számukra. Suzanne Frey, a Google felhőszolgáltatás biztonságért felelős igazgatója szerint ugyanakkor még mindig a felhasználók döntésén múlik az adataik védelme, és a hozzáférés korlátozható.

Frey ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Google nem olvassa el a felhasználók leveleit, egy automatizált folyamaton keresztül szűrik ki a levélszemetet és az adathalász üzeneteket. Ha mégis, az csak nagyon ritka és kivételes esetekben történik, amikor a cég például egy súlyos hiba, vagy nyomozás ügyében tart vizsgálatot – de ilyenkor is a felhasználók beleegyezésével járnak el.

Forrás: PC Authority