Az NHS (a brit egészségügy) által ajánlott, az 1-es típusú cukorbetegség kezelésére szolgáló alkalmazás fejlesztői szerint a Google nem engedi, hogy szöveges üzeneteket küldjön az ezt használó kisgyermekek szüleinek az alkalmazáson keresztül.

A Google két évig tartotta kitiltva a Play Áruházból, és azzal érvelt, hogy a szöveges szolgáltatás nem „alapfunkció”.

A CamAps FX alkalmazás képes riasztásokat továbbítani Bluetooth-on keresztül, de csak közeli eszközökre, de a szövegeket külön kell elküldeni. Az app mögött álló Camdiab cégnek felhőszolgáltatáson keresztül kell elküldenie az üzeneteket, és mindegyikért külön kell fizetnie.

Az Egyesült Királyságban körülbelül 400 000 ember szenved 1-es típusú cukorbetegségben, egy olyan állapotban, amikor a szervezet nem tud inzulint termelni, a vércukorszintet szabályozó hormont.

A szöveges üzenet célja az lenne, hogy figyelmeztessék a szülőket, ha gyermekeik glükózszintje a normál tartományon kívül esik.

A Google azt mondta, hogy az eszközön található szöveges üzenetküldő alkalmazáson kívül egyetlen alkalmazás sem engedélyezi az SMS-ek küldését. Emiatt az alkalmazás csak Android-eszközökön volt elérhető az Amazon alkalmazásboltján keresztül.

„Gyakran látunk olyan embereket, akik kisgyermekkel az alkalmazásban szövegeket küldenek két, három vagy négy felnőttnek – a nagymamáknak és másoknak” – mondta Roman Hovorka professzor, a Cambridge-i Egyetemről.

A CamAps FX appot 15 éve fejlesztik a Cambridge-i Egyetem szakértőinek segítségével, és ez volt az első ilyen rendszer, amelyet az NHS egy éves kortól gyermekek és terhesek számára javasolt.

Ezt a rendszert mesterséges hasnyálmirigynek nevezik – az alkalmazás glükózmonitorral és inzulinpumpával párhuzamosan működik. Ez azt jelenti, hogy egyszerre tudja figyelni a glükózszintet és beadni a megfelelő mennyiségű inzulint a pumpa segítségével, az alkalmazás pedig mesterséges intelligencia segítségével megjósolja, mennyi kell belőle.

Hibrid, zárt rendszerről van szó, ami azt jelenti, hogy a gyermek gondozójának továbbra is étkezés közben kell beadnia az inzulint, de minden más időpontban az algoritmus magától működik.

Forrás: BBC