A Google Translate Android alkalmazásának egyik legjobb funkciója, hogy bármely szövegre ráirányíthatjuk a kamerát, majd a fordítani kívánt szóra mutatva meg is kapjuk a másik nyelven szóló eredményt. A szolgáltatás most már 16 újabb nyelvet támogat. Ezek között van a bolgár, a katalán, a dán, az észt, a finn, a horvát, a magyar, az indonéz, az izlandi, a litván, a lett, a norvég, a román, a szlovák, a szlovén és a svéd – írja a TechCrunch.

Korábban cseh, német, angol, francia, német, olasz, lengyel, portugál, orosz, spanyol és török nyelveken volt elérhető, ezeket támogatta az alkalmazás már az első megjelenésekor is. A Google optikai karakterfelismerést használ és gépi fordító eszközeit, hogy működhessen a szolgáltatás.

Ezen kívül a Google nemrég egy kifejezésszótár funkciót is útjára indított az alkalmazásban. A kifejezésszótár (phrasebook), mondta a Google, lehetővé teszi, hogy „a számodra leghasznosabb kifejezéseket elmentsd a későbbi könnyebb hivatkozás érdekében, és előhívhasd épp akkor, amikor szükséged van rá”, valamint a rendszeres visszakeresésük segít abban, hogy ezeket a fordításokat „hosszú távú tudássá” alakítsd.

4_small

A kifejezésszótár már elérhető a Translate alkalmazás menüjében, ahol a korábbi „Kedvenc” (favorite) funkciót helyettesíti. A szolgáltatás automatikusan szinkronizál a Google fiókoddal (már amennyiben be vagy jelentkezve), ezért bármilyen változtatást teszel a telefonodon, az tükröződni fog a Google Translate asztali megjelenésében is.

„A kedvenc kifejezéseid eszközökön keresztüli szinkronizálásával”, írja a Google, „reméljük, hogy többé egyetlen szót sem veszítesz el.”

Talán érdemes megjegyezni, hogy az applikáció iOS verziója egyelőre még nem támogatja a kamera általi fordítást.