Amikor a cégek marketing stratégiákat készítenek, gyakran elkövetik azt a hibát, hogy megfeledkeznek a YouTube-ról mint lehetséges csatornáról, ami segíthet a fejlődésben. Mennyi marketing haszna lehet a világ első számú macskás videó szolgáltatójának? A helyzet az, hogy elég sok – írja a JeffBullas.com.

Az emberek hajlamosak elfelejteni, hogy a YouTube valójában szintén közösségi platform, akárcsak a Facebook és a Twitter, megosztási lehetőségekkel és hozzászólás, valamint tetszésnyilvánítás funkcióival. A keresőoldala pedig a második legnépszerűbb keresőmotor (és köszönhetően annak, hogy a Google felvásárolta, kapcsolódik az elsőhöz is).

How-to-Optimize-Your-YouTube-Video-for-Maximum-Traffic

Miért tölts fel Youtube-ra?

Sok cég választja azt, hogy saját weboldalaira tölti fel a videókat ahelyett, hogy a YouTube-ra tenné fel és azután belinkelné azokat az oldalon. Ez, őszintén szólva, hiba.

Miért?

  • A videó értéket ad hozzá a weboldaladhoz és csak gazdagíthatja a felhasználói élményt, amikor látogatók érkeznek.
  • Azt a videót, amit csak a honlapodra töltesz fel, csak azok látják, akik az oldaladra látogatnak, így limitálod azon emberek számát, akik megtalálják és megnézik.
  • Ha YouTube-ra teszel fel videót, nagyobb valószínűséggel lelnek rá és ha a reakciójuk kedvező, valószínűbb, hogy ezt követően ellátogatnak a weboldaladra is további információkért.

Közösségi média stratégiák és a YouTube

Sok közösségi média stratégia, amit Twitteren és Facebookon használnak, épp olyan jól működik YouTube-on is. A YouTube felhasználók tudnak:

  • lájkolni és „kedvencnek jelölni” egyéni videókat
  • kommentelni
  • csatornákra feliratkozni.

Ez hasonló a tweetek követéséhez és egy Facebook oldal lájkolásához. Ezek a funkciók lehetőséget biztosítanak a közönségeddel való elköteleződésre és nem csak a komment szekcióban. A videóid emberi arcot adnak a cégednek, amivel semmilyen mennyiségű tweet vagy Facebook poszt nem versenyezhet, hiszen a nézőid látnak és hallanak Téged. Néhány videó reakciókat vált ki, ami pedig lehetőség számodra, hogy részt vegyél egy nagyon publikus, ámde interaktív beszélgetésben.

Platformokon keresztüli interaktivitás

A YouTube támogatja a platformokon keresztüli interaktivitást egy sor közösségi média felülettel. A látogatók könnyen tudják linkelni a tartalmadat Facebookon, Twitteren, Google Buzzon, a Stumbleupon vagy a Blogger felületén. Így néhány kattintással segítheted a tartalmad organikus növekedését.

Következzen néhány tipp arra, hogyan lehet a maximum forgalom érdekében optimalizálni a YouTube videódat:

Biztosíts beágyazási kódot!

Hasznos dolog, ha létrehozol beágyazási kódot, mint ahogyan a 12 Palms Rehab Center tette, hogy promotálja tartalmát. Így, amikor az embereknek tetszik a videód és meg akarják osztani, könnyen megtehetik „copy-paste”-tel.

YouTube-Marketing-Tips

Optimalizálj a keresőmotorokra!

Természetesen nem csak annyi a dolgod, hogy feltöltesz egy videót és várod, hogy maguktól érkezzenek a nézők. Több, mint 72 órányi videó kerül fel YouTube-ra minden percben. Szerencsére a célközönséged figyelméért csak ezek kis százalékával kell versengened (hacsak nem aranyos macskás videókban utazol).

Fontos optimalizálnod a videó címét, leírását és címkéit, hiszen ezek segítenek megtalálni a tartalmat a nézőknek, továbbá meghatározó lehet abban is, végignézik-e egyáltalán.

Cím

A videó címe olyan, mint egy weboldal neve és ezért szükséges SEO-baráttá tenned a megfelelő kulcsszavakkal, valamint ügyelned kell a figyelemfelkeltő tartalomra.

Leírás

Itt is fontos a SEO optimalizálás (amellett, hogy az olvasókra is optimalizálsz), de különösen figyelned kell az első 1-2 mondatra, ugyanis csak ezeket jeleníti meg a YouTube a keresési találatokban. Ebben a két mondatban kell megjelennie a releváns kulcsszavaknak, itt kell megragadnod a néző figyelmét és itt kell kitűnnöd a több száz keresési találat közül.

Ha be tudod linkelni a weboldaladat vagy a landing oldaladat, akkor tedd meg! A leírás végén helyezz el a linkeket a honlapodra, a blogodra és a közösségi média megjelenéseidre. Ha a néző látja ezeket, már rákattintott a videó linkjére és feltehetőleg máris elköteleződött a tartalmad felé.

Címkék

A Youtube lehetővé teszi a videók címkézését releváns kulcsszavakkal. Annyit használj, amennyi teljesen leírja a videódat, és a leginkább vonatkozóakat tedd a lista elejére! Nincs arra szabály, mennyi kulcskifejezést kell használni, ezért inkább kísérletezz!

A videókészítés optimalizálása

Nem kell profi rendezőnek lenni ahhoz, hogy elkészíts és feltölts egy YouTube videót, de segíthet, ha néhány alapvető szabályt ismersz.

Ragadd meg a figyelmet minél hamarabb!

Átlagosan 15 másodperced van, hogy meggyőzd a nézőt és ott maradjon megnézni a tartalmadat. Keltsd fel az érdeklődését, amilyen hamar csak tudod: építsd fel a  bizalmat vagy hass gyorsan a kíváncsiságára!

Tedd a legvonzóbb tartalmat a videó elejére! Egy rövid videóban pedig csak ezzel dolgozz – mindig a legfontosabb kerüljön előre! A hosszabb videók esetében adhatsz egy rövid előzetest vagy felvezetheted, mi fog következni, hogy a néző eldönthesse, a videód azt az információt vagy szórakozást adja-e, mint amit Ő keres.

Kommentárok

Ezek szövegmezőkben jelennek meg a videóban. Fontos, hogy óvatosan bánj velük és csak akkor használd, ha valóban értéket adnak a vevőnek! Például itt linkelhetsz be más videókat, a weboldaladat vagy a saját csatornádat.

„Call to action” felhívás

A videód végén legyen egy „call to action”! Például, ha szeretnéd növelni a nézettséget, kérd meg az embereket, hogy iratkozzanak fel a csatornádra vagy kedveljék a videót. Meglepő módon, a legtöbbször tényleg csak kérni kell a lájkokat és már meg is kapod, amire vágytál. Ezzel pedig növekszik a YouTube hitelességed is.

Mennyi videót készíts?

Hogy a legtöbbet hozd ki a YouTube-ból, annyi videót szükséges feltöltened és olyan gyakran, amilyet és amilyen gyakran csak lehet. Egy jól működő általános szabály szerint mondhatjuk, hogy legalább egyet hetente.

A videóid legyenek rövidek, tömörek és fókuszáltak! Ahelyett, hogy egy nagy témát próbálsz lefedni, készíts inkább sorozatot rövidebbekből! Ezzel minden új videó építőköved lehet, felkeltheti az érdeklődést és rendszeresen jelezheti a felhasználóknak a feliratkozás lehetőségét vagy, hogy tekintsék meg a csatornádat. Zárj minden egyes videót „call to action” felhívással, linkeld be a csatornád oldalára a weboldaladat és a közösségi média platformokat, ahol jelen vagy, és sokkal jobb eredményeket fogsz elérni, mintha a saját oldaladon kezelnéd a videóidat!