Legalábbis Amerikában.

Számunkra első ránézésre egészen furcsa dologba vághatja a Facebook a fejszéjét: a hitelezők a jövőben legálisan vizsgálhatják meg a hitelkérő facebookos ismerőseit. A The Next Web újságírója is csak hüledezik, és félelmetesnek találja az ötletet. Egy kölcsön felvételének elbírálását valóban befolyásolná az ismerőseink listája? Ha vannak köztük olyanok, akiknek szintén van adóssága, akkor az negatív fényt vethet ránk – és emiatt kellene valakit törölnünk az ismerőseink közül?

dreamstime_s_35146201

Az még nem teljesen tiszta, hogy ez a fajta átvilágítási mechanizmus hogyan is működik majd a gyakorlatban. Főleg, hogy a hitelek elbírálásának egyébként is megvannak a maga szabályai, törvényi feltételei, és ezek szerint majd ezeket kellene a hitelintézet dolgozóinak összeegyeztetnie az ismerőseinkkel, az adóssággal rendelkező ismerőseinkkel.

Az elképzelés nem új, már 2014-ben felvetődött, hogy a pénzintézetek hozzáférést kapjanak az ügyfeleik Facebook-profiljához annak érdekében, hogy ellenőrizhessék a kapcsolatait, ismerőseit, és ez alapján mérlegelhessenek, az adott ügyfél mekkora hitelkockázatot jelenthet.