A rendőrség közleménye szerint Magyarországon csalók koronavírus elleni maszkot árulnak telefonon a WHO nevében, de globálisan a kiberbűnözők is kihasználják a félelmet. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet munkatársai is figyelmeztetést adtak ki, miszerint a kiberbűnözők az emberek félelmeire alapozva riogató e-mailekkel próbálják meg kicsalni az emberek adatait, vagy vírusokkal megfertőzni a számítógépüket. 

A közlemény szerint a csaló levelek jellemzően többféle hamis hírrel keltenek figyelmet, például a vírus ellenszerével kapcsolatos áttörésről, alternatív gyógymódokról, egészségügyi eszközök hiányáról és beszerzésük lehetőségeiről, megelőző intézkedésekről számolnak be, vagy azzal keltenek pánikot, hogy a vírus az adott településen is felütötte a fejét. A csatolmányaikban ugyanakkor káros kódokat, vagy káros webhelyekre mutató hivatkozásokat tartalmazhatnak, amelyek szenzitív – például banki – adatok, vagy pénz megszerzésére törekednek. Az e-mailek sok esetben hivatalosnak látszó, jól megszerkesztett formában készültek. Egyes esetekben nevesebb nemzetközi szervezetet – többek között – az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) jelenítik meg feladóként.

Az oldalon több levélre is lehet példát találni, és kiemelik, hogy a közösségi média oldalakon is fokozott óvatossággal kezelendők a témakörben terjedő információk, se neki adjon hitelt a pánikkeltő információknak, hanem inkább forduljon a hivatalos szervekhez. 

Forrás: NKI