A cím félrevezető lehet, mert ugye a platform a kínai ByteDance tulajdonában van, így a TikTok kínai, de sokkal több felhasználója van, mint 400 millió. Van azonban a ByteDance-nek egy másik hasonló alkalmazása Douyin néven, ez érte el ezt a bűvös számot most.

A Douyin gyakorlatilag ugyan az, mint a Tiktok, csak ezt kizárólag a kontinentális Kínában lehet használni, a hongkongiak és tajvaniak például nem férhetnek hozzá. Érdekesség még vele kapocslatban, hogy amíg a TikTokot főleg tizenévesek használják, a Douyint főleg az idősebb korosztály, leginkább az 1960-as években születettek szeretik.

Az alkalmazás felhasználóinak száma egyébként 2019 elején még csak 250 millió volt, szóval a növekedés rendkívül jelentős, ami szakértők szerint annak köszönhető, hogy Kínában az idősebb korosztály is aktívan használja a mai kor fejlett megoldásait, például a wechates fizetést, emiatt nem tekintenek ördögtől valónak a modern technikákra.

Ebből adódóan egyébként a Douyin nem kifejezetten a táncolós, szórakoztatós videók platformja, hanem a tudásmegosztásé. Tele van az oldal tudományos, kulturális és művészeti tartalommal, és a legkedveltebb videókat például a tanárok töltötték fel, de nincsenek sokkal elmaradva az ápolók, a tűzoltók, a rendőrök és a doktorok sem.

Forrás: HWSW