Az amerikai könyvpiac történetében úgy tűnik, új fejezet indul: tavalyi nettó árbevételének 22,5 százalékát e-könyvek tették ki az Association of American Publishers új felmérése szerint – írja a The Verge.

Az AAP 10 évvel ezelőtt kezdte vizsgálni a digitális könyvek terjedését, amely akkor még 0,05 százalékon állt, 2011-ben pedig 16,98 százalékon. Többek között a fikció, a felnőtt nem fikciós és a vallásos kategóriák esetében lehet a legnagyobb bevétel növekedést észlelni az e-könyveknél. A teljes nettó bevétele az USA kiadói ágazatának 7,1 milliárd volt, ez 6,2 százalékos növekedés 2011 óta.

Ugyanakkor a felmérés nem csak jó hírekkel szolgált: a digitális könyvek eladása ugyanis az utóbbi három évben lassult és ezek szegmense telített lehet a PaidContent szerint. Továbbá néhány kutató azt is megfigyelte, hogy az e-book olvasókból is egyre kevesebb fogy, ezeket ugyanis kiszorítják a multi-funkciós tabletek. A Barnes & Noble Nook olvasójának csökkenő népszerűsége is ezt igazolja. Mindenesetre az általánosan trendvonal kezd tisztán kirajzolódni: az amerikaiak szívesen ugranak fejest egy jó könyvbe, de egyre többen és többen választják inkább a digitális verziót.

 DSC_0021-hero_large_verge_medium_landscape