David Fisman epidemiológus már hozzászokott, hogy bármit tesz közzé, pár pillanaton belül gyűlöletözönt kap. Már kísérletet is folytatott, egyszer kiírta a Twitterre, hogy “A gyerekek lenyűgözőek” és pillanatok alatt erre is rengeteg negatív észrevétel érkezett. Pár napja azonban meglepő módon semmi ilyesmit nem tapasztal. Úgy tűnik, mintha szabadságra mentek volna a robotok, akik korábban azonnal az oldalán teremtek. 

Azt mondja, hogy korábban bármit írt, pillanatokon belül megjelentek a szokásos kommentek, most viszont hiába ír továbbra is az oltás fontosságáról, semmi. Mások is ugyanezt tapasztalják. Eddig tele voltak dühös válaszokkal, néhány napja viszont semmi. 

Szakértők szerint nem arról van szó, hogy ezek a “kommentelők” nyaralni mentek, vagy megunták az egészet, hanem azt bizonyítja, hogy Oroszország nyugati országokkal folytatott információs háborúja a jelek szerint új frontok felé fordul, az oltásoktól a geopolitika irányába.  De nem csak ez az egyetlen ok. A jelenlegi helyzetben az is jól látszik, hogy Oroszország szombaton megkezdte a Twitterhez való hozzáférés korlátozását, miközben a világ szankciókat szabott ki azokkal szemben, akik dezinformációs oldalakat és botfarmot finanszírozhatnak, a közösségi média cégek pedig jobban odafigyelnek a konfliktus idején téves információkat terjesztő botok és fiókok betiltására. 

Ugyanakkor megkétszereződött az Új Világrend összeesküvése a Twitteren az invázió óta” – mondta Joel Finkelstein, a közegészségügyi, gazdasági és geopolitikai online kampányokat feltérképező National Contagion Research Institute tudományos igazgatója és társalapítója. És az is jól látszik, hogy a dezinformációs szféra témái eddig szerteágazóak voltak, a gazdasági, politikai, coviddal kapcsolatos témákkal, mostanra kizárólag az ukrajnai háborúhoz kötődik az aktivitásuk. 

Az online aktivitás összességében 20 százalékkal nőtt az invázió óta, és Ukrajnában új hashtagek jelentek meg, amelyek úgy tűnik, hogy a botszerű tevékenységgel vannak összehangolva –  mondta Finkelstein. Naponta több százszor tweetelnek az új támadásokat indító fiókok. A témák feltűnően hasonlítanak azokhoz az orosz véleményekhez, amelyek arról szólnak, hogy Zelenszkij ukrán elnököt a Nyugat irányítja, és fel kell oszlatni a NATO-t.

Az ukrán biztonsági szolgálat szerint egy orosz robotfarm 7000 fiókot hozott létre, hogy hamis információkat tegyen közzé Ukrajnáról a közösségi médiában, beleértve a Telegramot, a WhatsApp-ot és a Viber-t. Azok az influencerek pedig, akik korábban az oltások ellen tüntettek, most Oroszországot támogatják. 

Forrás: The Guardian