„Üres az isztambuli házam első emelete. Készen állok arra, hogy bárkinek segítsek menedékben és vendéglátásban.”

Ez csak egy bejegyzés, amelyet egy Facebook-csoportban osztottak meg, és menedéket, ételt kínálnak azoknak, akiket a hétfőn Törökország déli részét sújtó pusztító 7,8-as földrengés sújtotta.

Addig az oldalt arra használták, hogy tanácsokat adjanak az embereknek a földrengésérzékelő alkalmazásból. Most hemzsegnek az emberek, akik segítséget, menedéket és ételt kínálnak a katasztrófa áldozatainak.

Törökország-szerte több ezer ember maradt utánpótlás és humanitárius segítség nélkül, mivel a zord időjárás miatt a segélyek nem jutottak el az érintett területekre.

Egyes civilek saját kezükbe veszik az ügyeket, online csoportokat hoznak létre, hogy terjesszék az információkat a segélyekről és a rendelkezésre álló menedékekről, valamint az eltűntekről.

Van bejegyzés, amelyen két felhasználó kínálja fel az otthonát, és amit egy több mint 5000 tagot számláló csoportban osztottak meg. A korábban segélyezési célra nem használt Facebook-oldalhoz az elmúlt héten mintegy 500 új tag csatlakozott. Jelenlegi taglétszáma meghaladja az 5000-et.

Mások kifejezetten azok számára hoztak létre csatornákat, akik támogatást keresnek a földrengést követően.

A Telegramon talált egyik legnagyobb csatorna hétfői megalakulása óta több mint 4000 tagot számlált. Ebben több tízezer üzenetet váltottak civilek. A csatorna alfórumokra van felosztva az információk megosztására a földrengés által érintett városokban.

Egy csoportban török ​​vállalkozások, köztük ez a busztársaság is felajánlották segítségüket. Az oldal tulajdonosa, a 22 éves Murat azt mondja, nincs humanitárius múltja, de úgy gondolta, hogy a nagy közösségi média csatornák vezetésével szerzett ismeretei hasznosak lehetnek.

„A törmelékben rekedt emberek olyan helyeken próbáltak segítséget kérni, mint a Twitter és az Instagram. Országszerte a WhatsAppon és a Telegram-csoportokon keresztül nyújtott információkkal igyekszünk elérni hozzájuk, és a hatóságoknak is jelezni, hogy könnyebben elérhessenek hozzájuk” – mondta.

Forrás: Sky News