Németországban több száz közösségi média moderátor – akik eltávolítják a káros tartalmakat olyan platformokról, mint a Facebook és a TikTok – arra szólítják fel a törvényhozókat, hogy javítsák munkakörülményeiket, legfőképpen a mentális egészségügyi problémákra hivatkozva.

Cengiz Haksöz, aki tartalommoderátorként dolgozott a TELUS International megbízójánál, szerdán a Bundestag Digitális Tanácsa előtt fog megjelenni, amikor várhatóan elmondja a törvényhozóknak, hogy a káros anyagok szűrésével kapcsolatos munkája „lelkileg és érzelmileg kimerítette”.

A TELUS International többek között a Facebook tartalommoderálási szolgáltatásainak ismert szolgáltatója.

A közösségimédia-cégek, mint például a Meta (Facebook) és a Bytedance (TikTok), több ezer tartalommoderátorral dolgoznak együtt szerte a világon, akik felelősek azért, hogy megakadályozzák, hogy a felhasználók lássák a káros tartalmakat, például a gyermekpornográfiát és a szélsőséges erőszakot ábrázoló képeket.

Haksöz várhatóan petíciót fog benyújtani, amelyet több mint 300 németországi tartalommoderátor írt alá, és új jogi védelmet kér az iparágban dolgozók számára, beleértve a mentális egészségügyi szolgáltatásokhoz való jobb hozzáférést, a titoktartási megállapodások (NDA) tilalmát, valamint jobb fizetést és juttatásokat szeretnének.

„Elhitték velem, hogy a cég rendelkezik megfelelő mentális egészségügyi támogatással, de nem.” – mondta Haksöz. „Ez egy nagyon komoly munka, és súlyos következményekkel jár a dolgozókra nézve. Ez a munka megváltoztatott engem” – mondta. „És ezek a megbízók segítenek a technológiai óriásoknak megszabadulni a felelősségüktől.”

A Meta egyre nagyobb nyomással szembesült a tartalommoderátorok munkakörülményei miatt, hogy platformja biztonságban legyen. 2020-ban a cég 52 millió dollárt fizetett a hosszú távú mentális egészségben szenvedő amerikai tartalommoderátoroknak.

Martha Dark, a kampány szervezésében segédkező nonprofit Foxglove igazgatója szerint a petíció „nagy előrelépést” jelent a tartalommoderátorok munkakörülményeinek javításában. „A moderátorok az internet élvonalbeli védelmezői a mérgező tartalommal szemben” – mondta. – Erre a támogatásra sürgősen szükség van.

A Meta és a TELUS International nem kívánt nyilatkozni.

Forrás: Reuters