Az ügyvezetők sokfélék lehetnek, ám vannak olyan karakterjegyeik, amelyek meglepően hasonlóak. Ezt állítja William Thorndike, a „The Outsiders: Eight Unconventional CEOs and their Radically Rational Blueprint for Success” című könyv szerzője, melyben ismert óriáscégek vezetőinek életútját fedezi fel – írja a Fastcompany.

Fiatal korukban mind olyan állásokat vállaltak el, amelyek igen csak messze álltak a mai pozíciójuktól. Osztriganyitogatótól a porszívó ügynökig, lássuk, mi volt az első munkája 10 híres vezérigazgatónak:

1. Michael Dell, Dell Computers: mosogató fiú

Gyerekként Michael Dell bélyegeket gyűjtött. 12 évesen kapta első állását mosogató fiúként egy kínai étteremben, hogy a pénzből bővíthesse a gyűjteményét – ezt írja a bioghraphy.com. Ezután előléptették és már az asztalokat is leszedhette, ám később egy magasabb fizetéssel elcsábította egy mexikói étterem.

3027074-slide-s-1-the-surprising-first-jobs-of-10-famous-ceos

2. Marrisa Mayer, Yahoo: kasszás

Mielőtt bejelentkezett a Yahoo-nál, Marissa Mayer egy zöldségesnél dolgozott a kasszában. Itt tanulta meg, mit jelent gyorsan dolgozni, ugyanis az egyetlen lehetősége, hogy tartsa a tempót az volt, ha percenként 40 árut tudott lehúzni, mondta a CNN-nek.

3027074-slide-4241390495e0a928ccf0o

3. Doug McMillon, Walmart: áruházi alkalmazott

Doug McMillon azon vezérigazgatók kevese, akik annál a cégnél maradtak, amelynél elkezdték a karrierjüket. Először a vállalat arkansasi áruházában dolgozott. „A csapatmunka mindig győzedelmeskedik és a kemény munka kifizetődik” – mondta a CNBC-nek. „Ha nem figyelsz oda az alapvető dolgokra, mint például, hogy időben érkezz és törekedj túlszárnyalni a vezetőség elvárásait, a karriered nem fog mozdulni.”

3027074-slide-s-3-the-surprising-first-jobs-of-10-famous-ceos

4. Terry Lundgren, Macy’s: osztriganyitogató

A Macy’s vezetője, Terry Lundgren eredetileg vegetáriánusnak készült. Az édesapja két munkát vállalt, hogy fizetni tudja a taníttatását, de Lundgren gyenge akadémiai eredményei miatt eltűntek a szép remények, írja a Fashion Institute of Technology. Lundgren átnyergelt üzleti főszakra és munkát kapott „osztriganyitogatóként” egy helyi étteremben, míg átevickélt az egyetemi éveken. Később az étterem menedzsere lett, de a diplomázás után a kereskedelmet választotta.

3027074-slide-s-4-the-surprising-first-jobs-of-10-famous-ceos

5. Clarence Otis, Jr., Darden éttermek: pincér

Clarence Otis, Jr. már a vendéglátásban dolgozott a kezdetekkor is, így kellő tapasztalatot gyűjtött, mielőtt a floridai Darden Restaurants vezetője lett, amely olyan ismertebb éttermeket is működtet, mint az Olive Garden és a Red Lobster. Otis maga is felszolgálóként indult Los Angeles nemzetközi repülőterének egyik éttermében. „Megtanulod, hogyan kell kezelni sokféle embert, hogyan figyelj meg és hogyan hallgasd meg őket” – nyilatkozta a USA Todaynek.

3027074-slide-s-5-the-surprising-first-jobs-of-10-famous-ceos

6. Craig Jelinek, Costco: zöldségcsomagoló

Craig Jelinek, a Costco első embere még gimnazista volt, amikor zöldségeket csomagolhatott. „Bejöttem reggel 6 órakor szombatonként és vasárnaponként, kitakarítottam a mosdókat, feltöröltem a padlót, aztán zöldségeket dobozoltam” – emlékezett vissza egy interjúban. Később előléptették, a diplomázásakor már a bolt menedzsere volt.

3027074-slide-s-6-the-surprising-first-jobs-of-10-famous-ceos

7. Warren Buffett, Berkshire Hathaway: újságos fiú

Warren Buffett 13 évesen újságokat hordott ki a biciklijén a „The Omaha World-Herald” számára. Az első adózásakor állítólag leírta a munkaeszközként megjelölt bicaját – ezt írja a biography.com. Mire végzett a gimnáziumban 1947-ben, már 5000 dollárt keresett [több, mint 1 millió forintot], ami mai árfolyamon nagyjából 54 ezer dollárnak felel meg [ez több, mint 12 millió forint].

3027074-slide-s-7-the-surprising-first-jobs-of-10-famous-ceos

8. Indra Nooyi, PepsiCo: recepciós

Indra Nooyi, a PepciCo vezetője és igazgatótanácsának feje, maga fizette ki a főiskoláját. Amikor az USA-ba érkezett, hogy a Yale-en tanuljon, recepciós állást vállalt a kollégiumában minden nap éjfél és hajnal 5 között, mert az a műszak 50 centtel többet fizetett óránként, írja a Fox Business.

3027074-slide-s-8-the-surprising-first-jobs-of-10-famous-ceos

9. Jeff Bezos, Amazon: táborvezető

Valódi vállalkozó módjára Jeff Bezos kitalálta magának az első állását. Még középiskolás volt, amikor Ő és az akkori barátnője, Ursula Werner elindította a Dream Institute nevű oktató nyári tábort 4., 5. és 6. osztályosoknak. A 10-napos kurzuson mindenfélét tanítottak nekik Gulliver utazásaitól az űr fekete lyukaiig, az atomháborútól az elektromos áram működéséig, írja a Miami Herald.

3027074-slide-s-9-the-surprising-first-jobs-of-10-famous-ceos

10. Reed Hastings, Netflix: házaló ügynök

Reed Hastings, a Netflix vezérigazgatója a gimnázium után porszívókkal házalt nyári munka gyanánt. Ezután felvételt nyert a Bowdoin College intézményébe, ami Brunswick városában, Maine államban található, de visszautasította a lehetőséget, hogy további egy éven át árulhassa a porszívókat. „Imádtam, bármilyen furcsán is hangzik” – mondta Hastings a Bowdoin Orient lapjának 2013-ban. „Sokféle emberrel találkozhatsz.”

3027074-slide-s-10-the-surprising-first-jobs-of-10-famous-ceos