A Journal of the American Medical Association nevű tudományos szaklap egy meglepő és végtelenül szomorú tanulmányban számolt be arról a jelenségről, hogy a közösségi oldalak az élet olyan területeire is befolyással bírnak, amire talán nem is gondolnánk. A felméréseik szerint ugyanis ijesztő számban fordulnak a fiatalok, és néha az idősebbek is a közösségi oldalakhoz, hogy ott vadidegenektől kérjenek tanácsot a nemibetegségeik diagnosztizálására. 

Az STD nevű Reddit fórumban 2019 februárjáig 16.979 poszt született nemibetegségről. Az 500 véletlenszerűen kiválasztott poszt 58 százalékában teszik fel azt a kérdést, hogy a tünetek alapján nemibetegségük van-e, és ha igen, akkor mit csináljanak. 31 százlékuk pedig hajlandó volt képeket is mellékelni a tünetekről. 

Ennél is szomorúbb, hogy 20 százalékuk az után fordult az internethez, hogy már jártak orvosnál, de úgy gondolták, hátha téved, és igazából csak félrenézett valamit, azaz nem is kell rá semmilyen gyógyszer, majd magától elmúlik.  A tanulmány szerint nem csak diagnózist kértek az emberek, hanem tanácsokat is. Például hogy el kell-e mondaniuk a partnereiknek, vagy hogy aggódniuk kell-e ha a partnerüknél diagnosztizáltak valamilyen fertőzést. 

Az orvosok is felhívják a figyelmet, hogy bár nagyon sok mindenre jó a közösségi média, ilyen kérdésekre viszont nagyon nem, szóval inkább a szakembernek higgyenek, mint az internet népnek. 

Forrás: Jama Network