Egy friss felmérés szerint az amerikaiak átlagosan két és fél órát töltenek naponta a közösségi médiában, és a felhasználók majdnem fele fogadott már el egészségügyi vagy fitnesz tanácsot idegentől, vagy változtatott a diétáján, sőt az életvitelén annak alapján, amit a közösségi médiában olvasott. 

A Cleveland Clinic and Parade magazin szerint a megkérdezettek jelentős része próbált már ki természetes gyógymódot, változtatott az edzésén vagy a diétáján, miután azt látta, hogy egy influenszer máshogy csinálja. A közösségi oldalak gyakorlatilag kimeríthetetlen mennyiségű ingyenes tanáccsal látják el az embereket, ugyanakkor a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ezek jelentős része téves vagy hamis, és nagyon nehéz kiszűrni, melyik tanácsot érdemes megfogadni, és melyik az, amivel árt magának a felhasználó. 

A felhasználók egy részében megvan az a téves elképzelésen alapuló hit, miszerint akit sokan követnek az valamit jól csinál, és mindenhez ért. Ezzel szemben az igazság az, hogy azért mert valami vagy valaki divatos online, az még nem jelenti azt, hogy a való életben is mindenben igaza van. Dr Mike Hyman szerint ezért fontos lenne magunkban is kialakítani, hogy mindig nézzünk utána, vagy kérdezzünk rá, mi a forrása az adott információnak. Erre a legjobb példa a George Washington Egyetem 2018-as kutatása, ami arra mutatott rá, hogy a Twitteren található oltásellenes tartalmakat visszakövetve az elsődleges források a legtöbb esetben orosz trollok és  botok voltak. Sokan emiatt nem oltatták be a gyerekeiket, és hosszú idő után újra kitört a kanyarójárvány Amerikában. 

20 százalékuk próbált ki természetes gyógymódot, amit online javasoltak neki, de nem tudni, hogy ebben a számban pontosan mi is szerepel, hiszen lehet szó arról, hogy valaki kamillateát igyon megfázásra, vagy hogy kemoterápia helyett szódabikarbónát vagy valamilyen olajat szedjen a rákos megbetegedésére. 

Ugyanakkor azt az orvosok is elismerik, hogy a közösségi oldalak inspirálóak is lehetnek, és segíthetnek abban, hogy például elkezdjen az ember sportolni. Ugyanakkor ez is gyakran együtt jár azzal, hogy újabb és újabb diétát kezdenek el követni, mint például a most divatos ketogén diéta, amit több celeb is istenít, az orvosok viszont már a szó hallatán rosszul lesznek. Azzal viszont semmi baj nincs, ha egy influenszer arra biztatja a követőit, hogy egyenek kevesebb cukrot. 

Forrás: Dailymail