A mai világban az emberek szeretnek inkább a világhálón érintkezni, mintsem személyesen. Kár is lenne ezt tagadni, mindenkivel előfordult már, hogy az éppen mellette ülő emberek helyett inkább teljesen másokkal foglalkozott valamelyik közösségi oldalon. Erre sokan azt mondják, hogy a közösségi oldalaknak köszönhetően sokkal több emberrel tudják rendszeresen tartani a kapcsolatot, mint ezelőtt, és igazából javít a szociális életen. Egy új kutatás szerint azonban nem kellene ennyire pozitívan látni a helyzetet. 

A Social Media Explorer és a CompleteCase tanulmánya egyáltalán nem optimista, sőt. Szerintük  a közösségi oldalak inkább negatív hatással vannak a kapcsolatokra, elidegenítenek a barátoktól, tönkreteszik a párkapcsolatokat és nagy szerepet játszanak abban, hogy valakinek negatív önképe legyen saját magáról. 

Függőséget okoz

Legalább olyan függővé válhat valaki, mintha drogozna, az ijesztő, hogy ez a függőség a gyerekeket jobban veszélyezteti. A cikk szerint a mai fiatalokat gyakran látni csoportokban, ahogyan a telefonjukat nyomkodják. Nyilvánvalóan elég elmenni egy étterembe, hogy egyértelmű legyen, hogy a felnőttek sem sokkal jobbak ennél. A Harvard Egyetem egy kutatásában már bebizonyította, hogy az agy ugyanazon központja lesz aktív, mikor az ember a közösségi oldalakat böngészi, mint mikor valaki drogozik. Nyilván a hatás más a tudatmódosító szereknél, bár egyes vélemények szerint néhány közösségi oldalnak is tudatmódosító hatása van, elég csak az oltásellenes mozgalmak népszerűségére gondolni. De visszatérve hatáshoz, a függőség annyira elhatalmasodhat, hogy néhány percenként kényszert érezhet valaki, hogy ellenőrizze a közösségi oldalait, ez pedig nem csak a kapcsolatai, de a munkája rovására is mehet. 

A közösségi média hamis

Boldog családi fotók, kiegyensúlyozott anyukák, tökéletes életek tökéletes testű emberekkel. A szakemberek szerint ezekkel a hamis képekkel nem csak a saját önbecsülésünket tehetjük tönkre, hanem a kapcsolatainkkal szemben is irreális elvárásaink lehetnek, hiszen ha az Instagramon le tudott fogyni az a fickó, vagy a szülés után 3 héttel más lapos annak a nőnek a hasa, akkor ezt sokan a partnertől is elvárják. Sokan elkezdik a saját életüket sikertelennek, rossznak és unalmasnak tartani csak amiatt, mert a közösségi oldalak tele vannak mesterkélten pozitív képekkel és bejegyzésekkel. Súlyos esetekben ez a folyamatos kettősség szorongáshoz és depresszióhoz vezethet. 

Hűtlenséghez vezethet

A kutatás készítői azt állítják, sok házasság és kapcsolat ment tönkre amiatt, hogy a közösségi oldalak a kapcsolati hűtlenségek helyszínei. A szakemberek szerint sokkal egyszerűbb felvenni újra a kapcsolatot egy régi szerelemmel vagy túl sokat beszélgetni egy kollégával vagy ismerőssel, ami érzelmi kötődés kialakulásához is vezethet. Először csak jobban megbízik a másik a csevegőpartnerében, mint a saját párjában, és ha a problémáit is inkább mással beszélni meg, akkor a pár szépen eltávolodhat egymástól, miközben a csevegőpartnerrel közelebb kerülnek egymáshoz. A szakértők szerint ebben is közrejátszik az, hogy a közösségi oldalak hamis képet adnak, ugyanis a közzétett képeken és bejegyzéseken a párok boldogok, így aki éppen nehezebb időszakon megy át a párkapcsolatában, könnyen hiheti azt, hogy mással talán ő is kizárólag ezt a boldogságot tapasztalná meg. 

Azért ha ennyire nem is borúlátóan, de tényleg érdemes emlékeztetni magunkat arra, hogy bár valóban sokkal egyszerűbbé vált a kapcsolattartás rég nem látott rokonokkal és barátokkal a közösségi oldalaknak köszönhetően, de azért mégis érdemes a hús-vér kapcsolatokba energiát fektetni, és élőben beszélgetni a szeretteinkkel.