Október 10-én tartották világszerte a Lelki Egészség Világnapját, amire a legnagyobb közösségi oldalak is készültek. A világnap lehetőséget arra, hogy az emberek beszélgetést kezdeményezzenek arról, milyen fontos is a mentális jólét. 

A Facebook azt nyilatkozta, hogy bár az emberek leginkább az örömteli pillanataikat osztják meg a feedjükben az ismerőseikkel, a privát beszélgetésekben előjönnek  nehezebb témák és emocionális kérdéskörök. Egy kutatásban amerikai, brit és ausztrál felhasználókat kérdeztek meg, a válaszadók 80 százaléka pedig azt mondta, hogy úgy érzi, hogy a privát üzenetekben lehet őszinte, míg az idővonalán hajlamosabb eltitkolni, ha valami bántja. A Facebook éppen ezért a Messenger applikációjában készült egy új matricacsomaggal. A “Let’s Talk” azaz beszélgessünk nevű csomaggal szeretnék elősegíteni azoknak a beszélgetéseknek az elindítását, ahol nehéz megtalálni a megfelelő szavakat. A matricák egy része azoknak készült, akik segítséget szeretnének nyújtani egy szerettüknek, míg másik része azoknak, akik segítséget szeretnének kérni, de nem tudják, hogyan kezdjék. Ezzel egyszerre a Facebook azt is bejelentette, hogy 1 millió dollárig minden olyan alkalommal átutal egy dollárt egy lelki egészséggel foglalkozó szervezetnek, mikor a matricát használják. A matricák mellett egy kamerafilterrel is készültek, ami szintén elindíthatja a beszélgetéseket a mentális egészségről,és a sztorikban meg lehet osztani, vagy üzenetként el lehet küldeni.  (Digitaltrends)

Hasonló matricákat kapott az Instagram Create oldala is, a “Create don’t hate” vagyis “Alkoss, ne gyűlölködj” matricával szeretnék kifejezni, hogy az Instagram a jövőben is komolyan fellép a virtuális bántalmazás ellen, ahogyan az elmúlt hónapokban is egyre több olyan frissítést építettek be az alkalmazásba, ami segítséget jelent azoknak, akiket kommentekben vagy direkt üzenetekben sértegetnek és inzultálnak. (Social Media Today)

A Pinterest alkalmazásba a júliusi frissítéssel önsegítő gyakorlatok kerültek be, legutóbb pedig új grafikák és illusztrációk is érkeztek hozzá, hogy egyszerűbb és hatékonyabb legyen alkalmazni ezeket. A gyakorlatokkal a felhasználók lazíthatnak, relaxálhatnak, és segítenek átgondolni az aktuális élethelyzetüket. Eddig csak olyanoknak jöttek fel ezek a gyakorlatok, akik valamilyen mentális egészséghez köthető kifejezésre kerestek rá, de a Pinterest készítői most azt írják, hogy nem akarják, hogy szomorú dolgokra kelljen rákeresni ahhoz, hogy segítség jöjjön az alkalmazás felől is, ezért elég csak beírni a #pinterestwellbeing kifejezést, hogy találatként megjelenjenek a gyakorlatok. Ezzel együtt azt is bejelentették, hogy fejlesztik azt az algoritmus, ami kiszűri az öncsonkítást racionalizáló vagy bátorító képeket. A gépi tanulással megtámogatott algoritmussal már az ilyen tartalmak 88 százalékát sikerült eltüntetni az alkalmazásból, a jövőben ezt a számot szeretnék növelni, és igyekszenek gyorsabbá is tenni a folyamatot, vagyis szeretnék elérni, hogy a feltöltéstől számított lehető legrövidebb időn belül lekerüljenek ezek a tartalmak. A keresési ajánlatokból is kikerültek azok a javaslatok, amik egyszerűbbé tették az öncsonkítással foglalkozó tartalmak elérését. (Social Media Today)

A szakemberek felhívják a figyelmet ugyanakkor, hogy bár a matricacsomag vagy filterek könnyebben elindíthatnak egy beszélgetést egy nehezebb témáról, amennyiben úgy érzi valaki, hogy neki vagy szeretteinek a problémája súlyosabb annál, hogy két matrica megoldja, és a beszélgetés sem segít, akkor érdemes szakember segítségét és tanácsát kérni.