Afgán állampolgárok futnak versenyt az idővel, hogy megpróbálják eltüntetni a digitális lábnyomukat, attól tartva, hogy ez adhat alapot a táliboknak a megtorlásra. A nagy tech vállalatok próbála gyorsan reagálni a helyzetre. 

A Facebook bejelentette, hogy elrejtik az afgán felhasználók ismerős listáját, és rá sem lehet keresni erre az információra. Ezzel egyidőben a LinkedIn is hasonló intézkedést hozott, ők sem mutatják az országban élők kapcsolatait. 

A Facebook egy gombnyomással engedélyezi a fiókok zárolását, ez azt jelenti, hogy a zárolt fiókok tulajdonosainak bejegyzéseit és profilképét csak az eddigi ismerőseik láthatják. Az újonnan bevezetett intézkedések a Facebook mellett az Instagramon is élnek, és együttműködnek civil szervezetekkel és hatóságokkal, hogy mindent megtegyenek a felhasználóik védelméért. A Twitter ezzel szemben azt mondja, hogy folyamatosan monitorozzák a helyzetet, és egyelőre azt látják, hogy sokan kérnek a Twitteren keresztül segítséget, emiatt pedig nem szeretnék korlátozni a hozzáférést a közösségi oldalhoz. 

Forrás: BBC