A Vice magazinnak nyilatkozott több kínai állampolgár, akik arról számoltak be, hogyan tapasztalták meg a saját bőrükön, hogy a kormány cenzúrázza a közösségi oldalakat a koronavírus ügyében is.

Egy önvezető autók fejlesztésével foglalkozó férfi arról számolt be, hogy Amerikában volt, amikor elkezdtek szivárogni a hírek a vírusról a világban. Ő a WeChat nevű kommunikációs és közösségi oldalon küldözgetett a családjának híreket, de először az oldal adminisztrátorától kapott üzenetet, aztán nem sokkal később négy ismerőse nagyjából egyszerre csetelt rá, hogy melyik hotelben van, mi a szobaszáma és az amerikai telefonszáma. Aztán a telefonja küldött értesítés, hogy valaki Sanghajból hozzá akart férni az adataihoz, majd a négy ismerős írta, hogy minél hamarabb térjen haza Kínába. 

Ez csak egy példa, de a cikk szerint a belügy folyamatosan monitorozza a WeChat alkalmazást, és akár fel is törik vagy bemérik a felhasználó pontos helyét, és a VPN-használókat is felkutatják, ha kiderül, hogy valaki például Twittert használ. 

1581527244915-image0

Forrás: Vice