A TrackMacen legújabb 2016 Social Media Industry Index elnevezésű felmérésében több mint 40.000 vállalkozás tevékenységét figyelte meg a négy legfontosabb social media-platformon – Facebookon, Twitteren, Instagrammon és LinkedInen – hogy tisztább képet kaphassunk arról, hol, mikor és milyen témában éri meg a legjobban posztolni és miként változtak a trendek az év során.

A márkák felé alapvető engagement az Instagram-fiókoknál a legmagasabb, itt egy posztra ezer követőből átlagosan jeleneg több mint 50 ezer reakció érkezik jelenleg, igaz januárhoz képest az átlagos interakciók száma 25,85 százalékot esett. Csökkenés volt megfigyelhető a Facebooknál (-8,27%) és LinkedInnél is (-7,6%) – egyedül a Twitternél volt némi növekedés: 1,08%. Az Instagram zuhanása nagyban tudható be feedje átalakulásához.

TrackMaven- 2016 Social Media Industry Index - Engagement

 

Míg a posztok száma az elmúlt fél évben nagyjából egyenletes maradt az Instagramon és a Facebookon, a Twitteren erős csökkenés figyelhető meg: a márciusi átlagos havi 482 darab tweet júniusban már 422-re csökkent, ami 14 százalékos esést jelent. A LinkedInen viszont erőteljes növekedés figyelhető meg: a posztolás gyakorisága 30%-al növekedett fél év alatt: szám szerint átlag 58-ról 76-ra.

TrackMaven- 2016 Social Media Industry Index - Posting Frequency

A posztokhoz kötődő általános interakciót illetően a Facebookon a szórakoztatás a legnépszerűbb terület, egy poszthoz általában több mint 7500 interakció kapcsolódik, de hasonlóan fontos terület lett a politika is. A listán helyet kaptak az éttermek is, ami nem is csoda, tekintve, hogy a Facebookon négyszer olyan nagyobb ütemben születnek review-k, mint a Yelpen vagy akár a TripAdvisoron.

TrackMaven- 2016 Social Media Industry Index - Industry Specific Performance - Facebook

Twitteren a szórakoztatási szektorok a legfontosabbak – itt leginkább a social media-platform lehetséges gyors adatközlést tudják kihasználni -, ezen belül is kiemelkedően teljesít a zene. Fontos a sport is – aminek népszerűségét a jövőben segíthetik a növekvő számú élő közvetítések – de meglepő módon a farming is előkelő helyen szerepel, ami fontos lehet a különböző élelmiszerrel kapcsolatos üzleteknek.

TrackMaven- 2016 Social Media Industry Index - Industry Specific Performance - Twitter

Az Instagramon ugyancsak a sport és a szórakoztatás a kiemelkedő szektorok teljesítenek jól, illetve kiemelkedőek a technikai eszközök is – egy poszthoz általában 30.000 interakció kapcsolódik.

TrackMaven- 2016 Social Media Industry Index - Industry Specific Performance - Instagram

A LinkedInen viszont már merően más a helyzet – itt inkább a high-end brandek tudnak jól teljesíteni: az első helyeken állnak a borok és röviditalok, a luxustermékek és ékszerek, a repülőgépek, de nem túl meglepő módon az üzleti élettel kapcsolatos szektorok is kimagasló számokat mutatnak fel a platformon.

TrackMaven- 2016 Social Media Industry Index - Industry Specific Performance - LinkedIn

 

Forrás: Social Media Today