A brit adatvédelmi hatóság (ICO) a kiszabható legmagasabb bírsággal, 500 ezer fonttal (megközelítőleg 182,5 millió forint) sújtja az adatvédelmi botrányba keveredett Facebook közösségi oldalt – közölte Elizabeth Denham brit információs kormánybiztos szerda reggel. Denham azzal indokolta a bírságot, hogy a Facebook megsértette az adatvédelmi rendelkezéseket, amikor nem védte meg felhasználói adatait.

Zuckerbergék aligha szállnak szembe a döntéssel

A döntés ugyanakkor még nem végleges, a Facebook számára adott a lehetőség, hogy reagáljon a vádakra, a viszont cég egyelőre csak annyit közölt: megvizsgálják a brit hatóság jelentését, és hamarosan válaszolnak az abban megfogalmazottakra. A döntéssel a Facebook jó eséllyel nem fog vitába szállni, legalábbis erre utal, hogy a cég adatkezelési vezetője, Erin Egan kijelentette: az adatlopási botrányba keveredett Cambridge Analyticával szemben már jóval korábban cselekedniük kellett volna.

A Cambridge Analytica adatbotrány azután robbant ki, hogy kiderült, a brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég közel 90 millió Facebook-felhasználó adatainak feldolgozásával igyekezett képet alkotni a választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján személyre szabott üzenetekkel próbálta meg befolyásolni őket tudtuk nélkül például a Brexit-kampány idején és az amerikai elnökválasztáskor.

Forrás: The Verge